Наследникът на Панов – с характер, който да повиши доверието в съдаВСС открива процедурата за избор на шеф на ВКС на 30 септемвриЧовек, който има солидна професионална биография, който е в състояние да действа едновременно като представител на съдийската общност и заедно с това да отстоява независимостта на съда и да проявява този характер. Което не означава да се противопоставя на другите клонове на съдебната власт или на другите власти, но наистина да повиши доверието в съдебната система.

Така правосъдният министър Янаки Стоилов описа профила на следващия шеф на Върховния касационен съд. Мандатът на настоящия Лозан Панов изтича на 10 февруари.

В четвъртък Пленумът на Висшия съдебен съвет, председателстван от Стоилов, реши процедурата да започне на 30 септември, а изслушването на кандидатите и гласуването да е на 14 януари.

Според хронограмата номинации ще се правят на заседанията на 7-и, 14-и, 21-и и 28 октомври. До 11 ноември кандидатите ще трябва да представят документите си, а до 6 януари ще се приемат въпроси и становища.

“Няма проблем с графика, освен че е твърде малко времето между решението и крайния срок, в който трябва да започне дейността на новия председател. Ако има някакви възражения по кандидатурата от страна на президента, твърде много се скъсява времето за това”, каза Стоилов преди заседанието на ВСС. Той постави въпроса и пред кадровиците. Шефът на ВАС Георги Чолаков му обясни, че се движат по сроковете, посочени в закона.

Правосъдният министър коментира и подписката на съдии, които поискаха оставките на четиримата свои представители в съдийската колегия. Това са Цветинка Пашкунова, Атанаска Дишева, Олга Керелска и Севдалин Мавров. Според Стоилов евентуалното им оттегляне би делегитимирало състава на ВСС преди избора на председател на ВКС.

“Затова всяко действие трябва да бъде преценено така, че да не обезсмисля дискусията и да не улеснява този избор във ВСС”, каза Стоилов. Според него кандидатите трябва да отстояват независимостта на съда и да бъдат последователни в действията си.

Засега в публичното пространство се спрягат имената на Красимир Шекерджиев, Галина Захарова и Лада Паунова. И тримата са наказателни съдии във ВКС.

В интервю за Би Ти Ви Лозан Панов каза, че няма да номинира. Попитан дали би подкрепил шефа на ВАС Георги Чолаков, чието име също се завъртяло в магистратските среди, каза, че не би го направил.

Номинации могат да правят най-малко трима членове на съдийската колегия, правосъдният министър и пленумът на ВКС.

Коментарите са изключени