Нидерландия въвежда задължителен здравен пропуск за ресторантиОт утре нидерландците, които планират да посетят ресторанти, спортни

събития или културни обекти, ще трябва да покажат доказателство, че са били ваксинирани или че имат негативен тест за коронавирус, или че са се възстановили от заболяването. 

Мярката се налага, след като страната премахва изискването за спазване на дистанция от 1,5 метра. „Така ние правим ясна стъпка в посока на общество, в което няма рестриктивни мерки срещу коронавирус“, съобщи правителството днес, цитирано от ДПА, предаде БТА.Заради намаляващите инфекции и високите нива на ваксинация, правителството реши да отмени мерките за ресторанти, барове, магазини, театри и дори за стадиони, които вече отново могат да работят с пълен капацитет.

От утре обаче посетителите на възраст от 13 години нагоре трябва да представят здравен пропуск, за да бъдат допускани. Тези, които не са нито ваксинирани, нито са прекарали заболяването, могат да се тестват безплатно в местни центрове.

Новото правило предизвика полемики в страната. Собствениците на ресторанти в няколко града съобщиха, че няма да проверяват за пропуските, позовавайки се на недостиг на персонал и на страх от агресия и заплахи от страна на посетители.

Антиваксърите обявиха протести, които ще се проведат утре в Хага.

Според проучване, поръчано от властите, около една трета от населението вярва, че това правило ограничава свободата им прекалено много.

Тези, които подкрепят мерките, обаче са 30 процента.

Вече бяха отменени някои ограничения за училища и университети, както и изискването за носене на маски, които остават задължителни при пътуване с градския транспорт. Нощните клубове все още трябва да затварят в полунощ.

Коментарите са изключени