Нови карти разкриват крайбрежните райони на Австралия, застрашени от покачването на океанското нивоНови карти показват крайбрежните райони на Австралия, застрашени от покачването на океанското ниво в резултат на климатичните промени, предаде ДПА. Информацията е на БТА. 

Според тях някои от зоните могат да бъдат заличени от водата.

Актуализираните карти са направени по моделите на

Междуправителствената експертна група на ООН за климатичните промени, според които морското равнище може да се повиши с 84 сантиметра до 2100 г.Потребителите могат да видят въздействието на повишаването на морското ниво върху домовете им, квартали и любими крайбрежни места.

„Картите са универсален език за представяне на изменението на климата, а чрез персонализиране на потенциалните въздействия можем да създадем осведоменост и ефективно приспособяване“, казва Нейтън Итън, изпълнителен директор на една от двете австралийски компании, направили картите.

От тях става ясно, че големи части от популярни плажове, включително в залива Байрън и Менли, могат да бъдат наводнени. Любимите на туристите места като Нуса в щата Куинсланд, Кернс и остров Хиндмарш, също са изправени пред риск да останат под вода.

Застрашени са и домове в щатите Виктория, Куинсланд, Западна Австралия, Южна Австралия и Тасмания.

Коментарите са изключени