Няма съмнение, че Албания ще бъде част от ЕС, заяви Урсула фон дер Лайен в ТиранаПредседателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви на съвместна пресконференция с албанския премиер Еди Рама в Тирана, че Албания без всякакво съмнение ще бъде част от Европейския съюз, съобщи информационният портал Албениън дейли нюз, цитиран от БТА.

Фон дер Лайен каза, че по пътя си Албания се е натъкнала на трудности, но тя лично е решена страната да започне присъединителни преговори колкото се може по-скоро.

„Европейският екип е до вас. Ние имахме проблем в началото със съседите на Западните Балкани, но ще го преодолеем (. . .) Колкото по-бързо се развива Берлинският процес, толкова по-бързо се развива европейската интеграция. Албания заслужава и ще бъде в ЕС, няма никакво съмнение. Давам пълната си подкрепа на преговорите с Албания и Северна Македония колкото се може по-скоро. Вие споменахте някои трудности, аз съм решена първата междуправителствена среща да се проведе. Това сме го обсъждали преди, ние работим по въпроса“, заяви фон дер Лайен.

От своя страна Еди Рама благодари на председателката на Европейската комисия за помощта, оказана от ЕС на Албания след земетресението на 26 ноември миналата година.

В Тирана фон дер Лайен се срещна и с президента Илир Мета, който й благодари за подкрепата й към Албания и за развитието на отношенията на Тирана с ЕС

Коментарите са изключени