Община Разград предвижда да използва водородно гориво за отопление на административната си сградаОбщина Разград предвижда да използва водородно гориво за отопление на административната си сграда. Системата за производство на водородно-кислородна смес по метода на импулсна електролиза на вода за нуждите на сградата на общината ще бъде изградена по пилотен проект, съобщиха от местната управа, предава БТА.

Иновативният модел за енергийна ефективност се прилага в училище в Червен бряг, но по инициатива на Националното сдружение на общините са осигурени преференциални цени за оборудването за 30 общини, посочват от общината.Предвижда се системата да се свърже с двата котела за отопление на сградата на община Разград и за отопление ще се подава примес от метан и водород. След въвеждане й в експлоатация разходите за конвенционално гориво се очаква да бъдат намалени с 40 процента, а инвестицията ще се възвърне за по-малко от две години.

Внедряването на системата е ориентирано към съвременните „зелени политики“. Необходимите средства за доставката, монтажа и въвеждането й в експлоатация са в размер на 83 880 лв. Планирано е финансовият ресурс да се осигури за сметка на предвидените пари за основния ремонт на спортната зала „Абритус“, които няма да бъдат усвоени в пълен размер до края на годината. Това налага да се приеме изменение на бюджета на общината за 2021 година. Предложението ще бъде разгледано и гласувано на предстоящото заседание на Общинския съвет, допълват от общинската администрация.

Коментарите са изключени