Община Русе въвежда Стандарт за отчетност на местната властРъководството на Община Русе заяви готовност да въведе Стандарт за отчетност и интегритет на местната власт, разработен от

Антикорупционния фонд. Това съобщи кметът Пенчо Милков пред правните експерти от фонда, които посетиха града.

Посещението им бе в отговор на поканата, която кметът Милков отправи през август до различни организации за свобода на словото и борба с корупцията.Стандартът е изработен от неправителствената организация и представя добрите практики, които правят една община прозрачна, подобряват отчетността ѝ и стимулират гражданското участие. Изработен е и наръчник за прилагането на тези практики.

„Без да сме наясно, че сте създали такъв стандарт, до голяма степен с екипа ми вече прилагаме някои от цитираните от вас добри практики и сме напълно отворени да въведем още такива“, каза Пенчо Милков.

Той разказа за част от промените, които внася при управлението си. Обществените поръчки протичат изцяло в електронна среда, което ги прави достъпни за проверка от гражданите всеки момент.

Кметът на Русе подчерта, че той и екипът от заместници държат да се поддържа конкурентният принцип и в процедурите да участват максимален брой фирми, с което цените за обществените услуги доказано падат.

„От 1,90 лв. за пръскане срещу комари на декар цената падна под 0,90 лв.“, бе един от многото примери, които посочи кметът. Той сподели и за предоставения достъп на гражданите до деловодната система на местната администрация, с чиято помощ те проследяват в реално време развитието по сигналите си, както и за ежеседмичните отчети, които се публикуват на сайта на общината и в социалните мрежи, за да са по-близо до хората.

„Търсим и каним русенци на обществени обсъждания, публикуваме ежедневно информация, но гражданите трябва да са още по-активни“, категоричен бе Милков. Двете страни се съгласиха, че е абсолютно необходимо институциите да работят повече за спечелването на доверието на хората, а стандартът може да спомогне за това./* (c)AdOcean 2003-2021, vgb_bg.24chasa.bg._______ Smart Lazy */
ado.placement({id: ‘ado-wSWVs79y7cCEPuViApViZkmyXlPQ2fuptXp4c.66yaX.B7’, server: ‘vbbg.adocean.pl’ });

Коментарите са изключени