Общо 22 г. решетки за контрабанда на 19 кг хероин за над 1.7 млн. лв.Общо 22 години затвор получиха двама контрабандисти  от Окръжния съд в Хасково за контрабанда на близо 19 кг хероин на стойност 1 707 489 лева, съобщиха от държавното обвинение.

Р.Г. е осъден за престъпление по чл. 242, ал.4, вр. ал. 2, вр.чл. 20, ал.4 от Наказателния кодекс. Той е признат за виновен в това, че като помагач, чрез организиране придобиването, укриването на наркотичното вещество в превозно средство, чрез указания за превоза му, заплащане и обещание за помощ, умишлено е улеснил В.Р. да пренесе с лек автомобил през границата на страната от Турция в България високорисково наркотично вещество – хероин, с общо тегло 18,972 килограма. Съдът е приел, че предметът на контрабандата е в особено големи размери и случаят е особено тежък.За това престъпление Окръжен съд – Хасково му наложил наказание „лишаване от свобода“ за срок от 13 години при строг режим на изтърпяване и глоба в размер на 100 000 лева.

Със същата присъда другият трафикант е осъден  на 9 години строг затвор и глоба от 100 000 лв. за това, че като извършител на 19.08.2019 г. през ГКПП-Капитан Андреево, общ. Свиленград, обл.Хасково, с лек автомобил без надлежно разрешително е пренесъл през границата на страната от Република Турция в Република България високорисково наркотично вещество – хероин, с общо тегло 18,972 килограма, на стойност 1 707 489 лева, като предметът на контрабандата е в особено големи размери и случаят е особено тежък. 

Предметът на престъплението контрабанда и превозното средство, послужило за извършването й, са отнети в полза на държавата.

Присъдата на Окръжен съд-Хасково подлежи на протест и обжалване пред Апелативен съд-Пловдив.

Коментарите са изключени