Оризови кюфтенца с тученицаВашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас – известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.Изпращайте рецептите си на

адреси [email protected]

и [email protected]

За въпроси – тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ 

“Едни леки въглехидратни кюфтенца, приготвени със здравословен зеленчук, които могат да се съхранят в хладилника няколко дни”, пише ни Маргарита Димитрова.

ПРОДУКТИ 

1 ч.ч. ориз

1 купа свежа тученица

1-2 яйца

1 шепа магданоз

5-6 листенца свеж джоджен

щипка млян черен пипер

щипка чубрица

сол на вкус

олио за намазване на тавата

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ 

Сваряваме ориза и го промиваме в гевгир със студена вода. Отцеждаме го от течността. Попарваме тученицата, отцеждаме и нея. Нарязваме я на дребно с остър нож. Прибавяме я към ориза.

Добавяме яйцата и посочените подправки. Омесваме всички продукти добре. Мокрим ръцете си с вода и оформяме кюфтета, като големината им зависи от предпочитанията ни.

Нареждаме ги на разстояние в намазана с олио тава. Печем ги в предварително загрята на 200 градуса фурна в продължение на около 30 минути.

Хапваме ги по желание топли или охладени. Ако решите да ги оставите за по-дълго време в хладилника, знайте, че ще издържат 3-4 дни.

Коментарите са изключени