Папата се пошегувал, че някои го искат мъртъв и се готвела смяната муПапа Франциск се пошегувал, че „някои хора ме искат мъртъв“ и че кардинали вече се готвели да го сменят, след като претърпя операция на дебелото черво това лято, предаде АФП, позовавайки се на религиозно издание.

Главата на Римокатолическата църква направил коментарите на среща с други йезуити в Братислава на 12 септември, твърди йезуитското списание „Чивилта католика“.Запита от присъстващ на срещата как се чувства, Франциск (84 г.) казал: „Все още жив, въпреки че някои хора ме искаха мъртъв“.

„Зная, че дори е имало среща на прелати, които си мислели, че състоянието на папата е доста по-сериозно отколкото беше. Те са се подготвяли за конклав“, казал още Светият отец според изданието, цитирано от БНР.

Когато папата умре или се оттегли, кардиналите се срещат на таен конклав, за да изберат негов заместник от своите редове.

„Благодарение на Бог, аз съм добре. Не исках да взема решение да се подложа на тази операция, но медик ме убеди“, посочил папата.

Коментарите са изключени