Патриарх Неофит се срещна с игумена на манастира „Есфигмен“ и с монаси от Света гораПатриарх Неофит прие на среща светогорските монаси, посетили България през тази седмица, съобщиха от Българската патриаршия.

Предстоятелят на Българската православна църква се е срещнал в своя кабинет в Светата митрополия с архимандрит Вартоломей – игумен на светогорския манастир „Есфигмен“, с монаха Апостол от килията „Сретение Господне“ в столицата на Атон Карея, с монаха Теона от килията „Св. Георги“ в Карея (това е килия към Великата лавра, в която се е подвизавал Св. Никодим Светогорец), с монаха Палама, с монаха Теолог от братството на манастира „Есфигмен“, както и с монахинята Екатерина от манастирския метох „Достойно ест“ в близост до Атина.Гостите са били съпроводени от Белоградчишкия епископ Поликарп – викарий на патриарха, от архимандрит Никанор – игумен на Църногорския манастир „Св. св. Козма и Дамян“, по чиято покана са в България, както и от Ангел Младенов – секретар на Софийската митрополия.

Светогорските монаси са благодарили за приема и са споделили своята голяма радост от престоя си в България, изпросвайки молитвите на българския патриарх. Те са получили и подарък – книги със словата и компактдиск с църковните песнопения на предстоятеля на Българската църква.

Негово Светейшество патриарх Неофит е благословил своите гости и е споделил: „Света гора е дала приют на много български духовници, които са утвърждавали своята вяра – връзката ни с Атон е силна и духовна“.

В края на срещата атонските духовници са изпълнили многолетствие – като поздрав за Светейшия български патриарх и всички присъстващи.Коментарите са изключени