Повдигнаха две обвинения на чужденците, крали от „Арсенал“Окръжната прокуратура в Стара Загора предлага две досъдебни производства да бъдат възложени в друг съдебен район

Тримата чужденци, които бяха уличени в кражба на документи и изделия от оръжейната фирма „Арсенал“, са задържани с прокурорско разпореждане за 72 часа, потвърдиха днес от Районната прокуратура в Стара Загора. Най-напред те бяха задържани на 5 октомври т.г. за 24 часа на граничен пункт Кулата при опит да напуснат страната, а в колите им бяха открити документи и вещи, за които се предполага, че са пряко свързани с предмета на доказване по досъдебното производство.Задържаните са гражданинт на Русия на 60 години, и двама граждани на Литва – жена на 59 г. и мъж на 24 г. Тримата са семейство, което работели от няколко години в Казанлък. Вчера те бяха доведени под охрана в Районното управление на МВР в Казанлък.

Засега са им повдигнати по две обвинения – по член 195, ал.1, т. 6 от Наказателния кодекс, и по чл. 233 ал. 3 от същия кодекс. По първото обвинение – за кражба, при която лицето се е възползвало от служебното си положение, наказанието е до 10 години лишаване от свобода. По второто – който без съответни лиценз, регистрация или разрешение изнася, внася, трансферира, транспортира, транзитира, извършва брокерска дейност с оръжия или с изделия или технологии с двойна употреба, наказанието е затвор до 6 години и глоба до 200 хиляди лева. Алинея 3 на този член, по която в случая е повдигнато обвинението, се отнася за маловажните случаи по алинея 3, за които се предвижда само глоба в размер до 20 хиляди лева.

Заради публикациите в медиите за досъдебното производство срещу чуждите граждани днес Окръжната прокуратура в Стара Загора обяви, че се е самосезирала и е образувала досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 360 от НК – разгласяване на информация от служители на МВР, представляваща следствена тайна, без разрешение на наблюдаващия прокурор по смисъла на чл.198, ал.1 от НПК – материалите от разследването не могат да се разгласяват без разрешение на прокурора. По-късно стана ясно, че старозагорската Окръжна прокуратура е изготвила предложение до главния прокурор с искане за възлагане на разследването по това досъдебно производства на съответна прокуратура в друг съдебен район в страната.

Същото искане Окръжната прокуратура в Стара Загора е изготвила и по отношение на досъдебно производство на Районната прокуратура в Стара Загора на катастрофа с три пострадали пешеходки, след което в града възникна социално напрежение. Като обвиняем по него е привлечен Н.М., на 18 г., за това, че на 1 октомври т.г. Стара Загора, при управление на лек автомобил, марка БМВ, е нарушил правилата за движение, като не е контролирал непрекъснато пътното превозно средство и по непредпазливост е причинил тежка телесна повреда на 23-годишната Д.М. и средна телесна повреда на 23-годишната П.П. При пътнотранспортното произшествие е пострадала и 27-годишна жена, която е с установена лека телесна повреда след медицинска експертиза.

По този случай Районният съд в Стара Загора наложи на обвиняемия Н.М. постоянна мярка за неотклонение „домашен арест“, която прокуратурата протестира – тя иска „задържане под стража“. На своя ред обжалва и защитата, която настоява за по-лека мярка. По казуса предстои да се произнесе Окръжният съд в Стара Загора./* (c)AdOcean 2003-2021, vgb_bg.24chasa.bg._______ Smart Lazy */
ado.placement({id: ‘ado-wSWVs79y7cCEPuViApViZkmyXlPQ2fuptXp4c.66yaX.B7’, server: ‘vbbg.adocean.pl’ });

Коментарите са изключени