Повдигнаха обвинение на ЧСИ Тотко Колев за скандалния танкер „Бадр“Окръжната прокуратура  в Бургас е повдигнала обвинение на частния съдебен изпълнител Тотко Колев заради скандалния случай с либийския кораб „Бадр“. 

Това съобщи окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев, като уточни, че обвинението срещу Колев  е за престъпление по служба.Скандалът, за който „24 часа“ пръв писа, гръмна в началото на 2019 г., когато стана ясно, че корабът е конфискуван в Бургас, а екипажът му свален, като “Морска администрация” и Гранична полиция съдействали на Колев. Смяната на екипажа се наложила след като Колев възложил танкера на българска компания след проведена публична продан заради дълг от над 9 млн. долара.

Разследването по наказателното производство срещу Колев за длъжностно престъпление бе удължавано на няколко пъти, като през това време частният съдия изпълнител е бил разпитван само в качеството му на свидетел.

Междувременно в началото на годината с решение на ВКС Колев бе лишен от права за 7 г. заради нарушения при продажбата на либийския танкер „Бадр“. Пред 24 часа обаче неговите адвокати заявиха, че той ще атакува решението чрез т.н. извънреден способ – за ревизия и отмяна на определението.

Историята с либийския танкер е с дълъг бекграунд. През далечната 1992 г. българската държавна компания “Булгаргеомин Лтд.” предявява претенции срещу либийската морска компания за над 9 млн. долара. Доста по-късно във времето българската компания се оказва в несъстоятелност, а обединението “Булгаргеомин Лтд.” купува вземането на държавата.

В края на 2017 г. либийският танкер е задържан на бургаското пристанище, а в началото на 2018 г. в кантората на Тотко Колев е постъпило искане от “Булгаргеомин Лтд.” за дело след издаден изпълнителен лист от съда в Бургас.

Той е бил издаден след заповед за незабавно изпълнение на вземане от 9 230 362 долара, обезпечено с морска ипотека на танкера. Впоследствие се оказва, че ипотеката, извършена в гръцка кантора, е фалшива, но .междувременно през април 2018 г. танкерът е продаден на „Булгаргеомин Лтд“ за 10 137 210 долара, припомнят запознати със сагата./* (c)AdOcean 2003-2021, vgb_bg.24chasa.bg._______ Smart Lazy */
ado.placement({id: ‘ado-wSWVs79y7cCEPuViApViZkmyXlPQ2fuptXp4c.66yaX.B7’, server: ‘vbbg.adocean.pl’ });

Коментарите са изключени