Повечето германци не очакват Меркел да им липсва, показва проучванеНад половината хора в Германия не смятат, че дългогодишната канцлерка Ангела Меркел ще им липсва, след като се оттегли след утрешните парламентарни избори, показва проучване, цитирано от ДПА, съобщи БТА.

Около 52% от участниците в допитването, проведено от социолозите от „Сивей“, са отговорили, че Меркел вероятно или определено няма да им липсва. Приблизително 38% от анкетираните са на обратното мнение. Останалите 10% не са могли да отговорят.Германската канцлерка слиза от политическата сцена след близо 16 години на власт. Утре германците ще отидат до урните, за да определят нейния наследник, като социолозите прогнозират оспорвана надпревара между двамата основни претенденти – съпартиеца на Меркел от Християндемократическия съюз (ХДС) Армин Лашет и социалдемократа Олаф Шолц.

Сред избирателите на различните партии, канцлерката ще липсва най-много на онези, които подкрепят нейния ХДС. Това важи за 63 процента от анкетираните, декларирали, че ще гласуват за консервативната партия.

За сметка на това само 2 на сто от онези, които ще дадат своя вот за крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“, очакват Меркел да им липсва.

Проучването е било проведено сред над 5000 човека между 22 и 24 септември и е представително за нагласите на пълнолетното германско население.

Коментарите са изключени