Повече от 110 членове на най-голямата партия в Тунис напуснаха редиците йБлизо 113 членове на туниското ислямистко движение „Ан Нахда“ („Възраждане“) напуснаха днес редиците му в знак на протест срещу лидера й, което е отражение на нарастващите разделения в най-голямата политическа формация в страната, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Тунис, който дълго време бе смятан за успешен пример за преход към демокрация след Арабската пролет от 2010-2011 г., преживява сътресения, откакто президентът Каис Сайед разпусна парламента и уволни премиера през юли.В сряда Сайед разшири правомощията си, съсредоточавайки в ръцете си законодателната и изпълнителната власт, както и отменяйки някои разпоредби на конституцията.

От юли насам „Ан Нахда“ и нейният председател Рашид ал Гануши застават начело на опозицията срещу действията на Сайед.

Напусналите партията членове обаче, сред които има изтъкнати нейни дейци, депутати и бивши министри, обвиняват Ал Гануши за поредица от „неуспехи“, довели до решенията на Сайед.

Те публикуваха писмо, в което обявяват напускането на партията, аргументирайки се с липсата на вътрешни реформи, и обвиняват Ал Гануши, който е и председател на парламента, в монополизиране на вземането на решения в партията и провала в организирането на работата на законодателния орган.

Това е най-сериозната вътрешна криза, която „Ан Нахда“ е преживявала, откакто започна официална политическа дейност през 2011 г., след като в продължение на десетилетия функционираше като нелегална опозиционна група, отбелязва ДПА.

Коментарите са изключени