Поклонението пред сценариста и режисьор Христо Ганев ще е на 30 септемвриНа 30 септември от 11 часа в ритуалната зала на централните софийски гробища ще бъде поклонението пред сценариста и режисьор Христо Ганев. Това съобщават от Съюза на българските филмови дейци.

Христо Ганев посвети огромния си поетичен талант на сценарната работа. Неговият многогодишен труд е в самата основа на българската кинодраматургия. Неговите игрални национални сценарии отдавна са признати за класика в българското кино, се казва в некролога на СБФД.

Около него се оформя творчески тандем. В игралното кино работи в началото с Борислав Шаралиев, а след това с Бинка Желязкова. Двамата заедно създават „Животът си тече тихо“, „А бяхме млади“, „Басейнът“, „Голямото нощно къпане“ и „Нощем по покривите“, пише БТА.В анимацията започва през 60-те години с Радка Бъчварова и Иван Веселинов, за да продължи през годините с Анри Кулев, а в новото хилядолетие – с Андрей Колев и Ася Кованова.

Христо Ганев е роден на 2 август 1924 г. в село Павел баня. Женен е за режисьорката Бинка Желязкова. През 2011 г. получава държавната награда „Св. Паисий Хилендарски“ за изключителния си принос в изграждането на българското филмово изкуство, където е избран сред 42-ма други творци, предложени за високото отличие.

Коментарите са изключени