Потокът от дарения за възстановяването на парижката катедрала „Света Богородица“ не секваПотокът от дарения за възстановяването на парижката катедрала „Света Богородица“ не секва. Досега са събрани около 842,8 милиона евро, съобщи председателят на службата, натоварена възстановяването на катедралата, която беше частично унищожена при пожар през април 2019 година, предаде Франс прес.

Сумата, събрана благодарение на дарители от Франция и чужбина, „позволява да гледаме към бъдещето с увереност“, заяви ген. Жан-Луи Жоржлен пред комисия на френския Сенат, която му зададе въпроси за напредъка на строителната дейност и прозрачността на финансирането, предава БТА.Френският енергиен гигант „Тотал“ е дарил към 100 милиона евро, също както и фондацията „Бетанкур“, структура на наследниците на основателя на козметичната фирма „Лореал“.

Генерал Жоржлен не пожела да уточни как точно ще се разпределят парите по различните дейности за възстановяването на катедралата, с които ще се заемат различни реномирани професионални организации. По думите му някои от изпълнителите на определени дейности вече са избрани, след като са били обявени търгове.

Графикът на работата предвижда повторно отваряне на катедралата през 2024 г., заяви отново генералът. Строителните дейности в околността на катедралата обаче са от компетенцията на парижкото кметство и вероятно няма да започнат преди 2025 г., добави той. Жоржлен подчерта, че това означава да се преразгледа „временният достъп до катедралата за туристите, особено по време на Олимпийските игри“. Париж ще бъде домакин на световното спортно събитие след 3 години.

Бури, непредвидени ремонтни дейности и временни прекъсвания вследствие на пандемията от КОВИД-19, както и множество мерки за борба срещу оловните емисии, са довели до няколко забавяния и повишаване на разходите. Очаква се окончателната равносметка да бъде обявена до края на годината.

Коментарите са изключени