Почина отец проф. Радко ПоптодоровНа 97г. почина проф. протопрезвитер д-р Радко Поптодоров, дългогодишен преподавател по църковно право в Духовната академия и в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Той е починал на 27 септември вечерта в дома си в София, съобщава „Двери“.

Радко Поптодоров е роден на 11 септември 1924 г. в с. Градец в свещенническо семейство.  През 1938 г. продължава образованието си в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ в София. През 1946 г. постъпва като редовен студент в Шуменския педагогически институт за прогимназиални учители. Изключен е от института по политически причини. Тогава записва и завършва Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, който междувременно е отделен от университета и продължава дейността си като Духовна академия „Св. Климент Охридски“ под ведомството на Св. Синод на БПЦ.След завършване на богословското си образование Радко Поптодоров е приет за редовен асистент в Духовната академия и докторант на протопрезвитер акад. Стефан Цанков. През 1959 г. записва и през 1964 г. завършва Юридическия факултет на Софийския университет. От 1960 г. е назначен за доцент, а през 1966 г. за професор и завеждащ катедра „Църковно право“ в Духовната академия. В продължение на повече от петдесет години той преподава църковно право както в ДА и в БФ на СУ, така също в университетите във В. Търново, Шумен и Пловдив.

Проф. Радко Поптодоров е автор на десетки публикации в областта на църковноправните въпроси и историята на Българската православна църква, както и на книгите Мястото и ролята на миряните в устройството и управлението на Църквата през първите три века (излязла в няколко части от 1962 г. до 1995 г.), Православно-християнската вяра и Българската православна църква като фактори за запазване на българския народ (1970 г.), Преломното значение на покръстването и на основаването на Българската църква (1971 г.), За богопознанието (1982 г.), Съборното начало в Църквата (1995 г.), Търновският архиепископ Василий (1185-1234) – неизвестен и непознат (2012 г.), Врачанският митрополит Паисий (2015 г.) и др.

През 1991 г. се присъедини към разколническата група в БПЦ. Дълги години беше председател на възстановения Свещенически съюз в България.

След песнионирането си, въпреки напредналата си възраст, отец професорът запази бодрост на духа и тялото и продължаваше да работи и да се занимава активно с научна работа.

Предстои да бъдат уточнени денят и мястото на опелото.

Коментарите са изключени