По 120 души средно на ден се ваксинират в Пернишка областПо 120 души средно на ден се ваксинират в Пернишка област, съобщи директорът на РЗИ д-р Стела Димитрова. По думите й ваксинационната кампания върви бавно и досега са имунизирани срещу COVID-19 около 39 000 души в региона, което е недостатъчно. Има леко покачване на интереса към ваксините с нарастване на броя на заразените, предаде БТА.

Заболеваемостта в Пернишка област е 350 души на 100 000 и продължава да се увеличава. По данни на РЗИ вече седмица регионът е в червената зона. През последните дни от 130 души, преминали през пернишката болница, едва шест са били ваксинирани, казва директорът на здравното заведение д-р Анатоли Митов. По думите му сред жертвите на коварната инфекция е и 25-годишен младеж.През последното денонощие са регистрирани 62 новозаболели в Пернишка област, ваксинирали са се 169 души.

Ситуацията с развитието на COVID-19 в област Перник става все по-сериозна, според областния управител д-р Симеон Василев. По думите му предписаните мерки се спазват от много малко хора и затова случаите, включително и смъртните, се увеличават. Областният управител смята, че контролът е занижен и е нужно да се създадат смесени контролни комисии. „Епидемията е изключително опасна и за съжаление всеки го разбира, когато изпита проблема лично“, казва Василев. Той предлага да бъде обновен планът за противодействие на пандемията, за да се минимизират пораженията от поредната вълна и да не се стигне до недостиг на легла в лечебните заведения.

Коментарите са изключени