През 2022 г. Берлинале ще бъде с публикаОрганизаторите на Международния кинофестивал в Берлин (Берлинале) планират през 2022 г. да го проведат в традиционен формат – с присъствието на зрители, съобщи ТАСС.

Кинофестивалът ще започне на 10 февруари 2022 г. и ще продължи до 20 февруари.„Развълнувани сме, че ще проведем фестивала отново през февруари на голям екран с разнообразна програма, червен килим, филмови звезди и страхотна публика“, заявиха организаторите Мариет Рисенбек и Карло Шатриан.

„Необходимостта от физическо присъствие на фестивала и от срещи лице в лице е очевидна както за филмовата индустрия, така и за зрителите. Опитът през последните месеци показа, че традиционните събития могат да бъдат безопасни и успешни, както и че те са много важни за диалог и обмен на мнения“ – подчертаха организаторите на Берлинале.

Премиерите на кинофестивала ще са основно в Берлинския дворец на Потсдамер Плац. В същото време филмите ще бъдат показани в различни киносалони в германската столица.

Тази година поради пандемията от новия коронавирус Берлинале премина на два етапа. В началото на март членовете на журито гледаха филмите на участниците в основната програма дистанционно и обявиха наградите. Редовните прожекции за широката публика, церемонията по откриването и награждаването преминаха през юни в кина на открито.

Първият кинофестивал в Берлин е открит на 6 юни 1951 г. с филма на Алфред Хичкок „Ребека“ (1940). Една от наградите тогава печели „Пепеляшка“ на „Дисни“. /Христина Терзиева//* (c)AdOcean 2003-2021, vgb_bg.24chasa.bg._______ Smart Lazy */
ado.placement({id: ‘ado-wSWVs79y7cCEPuViApViZkmyXlPQ2fuptXp4c.66yaX.B7’, server: ‘vbbg.adocean.pl’ });

Коментарите са изключени