Премиерът арбитър на туризма за разпределяне на помощитеРазпределянето на 70-те млн. лв., които бяха отпуснати за помощ на туристическия отрасъл с актуализацията на бюджета, е на път да скара бранша с туристическото министерство. В ролята на арбитър за справедливото разпределяне на парите ще бъде утре служебният премиер Стефан Янев, който ще приеме в четвъртък някои от най-големите браншови обединения, финансовия министър Валери Белчев, социалния Гълъб Донев, здравния Стойчо Кацаров и туристическия Стела Балтова.

Основният спор е заради 30 млн. лв. от помощта, предвидени за туроператорите и туристическите агенции, които според ресорната министърка Стела Балтова трябва да се разпределят на пропорционален принцип измежду всички фирми, отчели 30 и над 30% спад на оборота през 2020 г. в сравнение с предходната. Максимумът на безвъзмездната помощ според нея трябва да е 30 хиляди лева, каза Балтова преди няколко дни.В обединение “Бъдеще за туризма” обаче не мислят така. “Не сме съгласни, защото това означава, че една компания ще получи между 600 и 1000 лв., което не е работеща мярка и реално средствата ще бъдат само похарчени, без да има никакво подпомагане”, каза Димитър Балтов пред сайта “Травелнюз”.

Друг проблем възниква със заведенията. Те също са споменати в актуализацията на бюджета вкръга на фирмите за подпомагане, но председателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов заяви пред “24 часа”, че по-важното за тях е да отпаднат ограниченията. “Освен това те ни предлагат да работим, като проверяваме клиентите за сертификати за ваксиниране или за преболадували или да им правим бързи тестове, но тези тестове според нас трябва да бъдат заплатени от държавата”, каза той.

6 млн. лв. от помощта пък са предвидени за поемане на текущи оперативни разходи на фирмите от бранша, но за разпределянето им все още не са лансирани идеи.

Днес Стела Балтова каза, че мярката 60 на 40 за туристическия отрасъл ще се префасонира в 70 на 0. След срещата при премиера сутринта и заседанието на Министерския съвет в четвъртък отделна среща с туристическия бранш ще има в ресорното министерство. (

Търсят кой промени текст в закона за 35-те евро на докаран турист

Независимо от промяната в текст в бюджетния закон, засягащ помощта за туроператори за доведени чужди туристи, целевата помощ за тях не бива да се спира. Това написа във фейсбук профила си бившият министър на туризма Николина Ангелкова. Тя призова и да се провери кой си е позволил да промени текст, без това да е било обсъждано от парламента.

Казусът е заради променен текст, според който помощта може да се отпуска само ако туристите са доведени с чартърен полет на български авиопревозвачи. Когато мярката за подпомагане бе обявена, нямаше такова ограничение и това позволяваше от помощта да се възползват туроператори, независимо каква авиокомпания ползват.

Промяната в текста е направена при актуализацията на бюджета. Депутатът от ДПС Йордан Цонев си спомни вчера пред “24 часа”, че новият текст е бил обсъждан първо в работна група към бюджетната комисия на 46-ия парламент. Нейният председател Любомир Каримански вече втори ден не вдига мобилния си телефон, за да обясни кой точно е направил предложението. Стенограмата от заседанието на бюджетната комисия на 10 септември, на което е приета промяната, все още не е публикувана.

Ангелкова смята, че не е необходимо процедурата по отпускане на тези помощи да се спира от туристическото министерство. “Уточнявам обаче, че министърът на туризма не присъства на нощната сесия, когато се дискутираха текстовете за промени в закона. Днес е обявила, че с изненада е научила от “Държавен вестник”, което е недопустимо”, пише в поста си Ангелкова.

Коментарите са изключени