Прокуратурата: Човешка грешка е запратила “Вера Су” край Яйлата (Обзор)– Постоянен арест за капитана и втория помощник искат обвинителите– Български екипаж още не се е качил на борда заради лошото време

Капитанът и вторият помощник на “Вера Су” ще бъдат привлечени като обвиняеми. До 72 часа прокуратурата в Добрич ще отправи искане за постоянния им арест.”

Това заяви на брифинг в четвъртък окръжният прокурор на Добрич Радослав Бухчев.

Както “24 часа” писа, турският кораб, натоварен с 3000 тона карбамид, заседна край скалите на Яйлата на 20 септември. При опитите да бъде изваден след седмица част от уреята се изсипа в морето. В началото екипажът отказваше да напусне “Вера Су”, но в сряда заради лошото време сам поиска да слезе на сушата. Моряците бяха спасени и настанени в общинския хотел в Каварна.

Прокуратурата има насоки и за причините за инцидента, но на този етап няма да ги обявява. Обвинителите допускат, че става дума за човешка грешка.

Шест часа продължиха разпитите на екипажа в Съдебната палата вчера в Добрич. Стана ясно, че

разследващите

са иззели два

корабни дневника

– един за машините и един за палубата, както и трудовите договори на екипажа и 46 сертификата. Деветимата моряци бяха разпитвани от следователи от Следствения отдел на Окръжната прокуратура в Добрич в присъствието на съдии в три заседателни зали при закрити врата. При разпитите помагаха трима преводачи от турски език. В Съдебната палата присъстваха и представители на корабособственика и застрахователя.

Моряците са пристигнали в Добрич малко преди 10 ч в четвъртък. Един от тях поискал да му бъде направен бърз антигенен тест за COVID-19, който се оказал отрицателен.

Остава да бъдат разпитани само капитанът и вторият помощник-капитан.

Делото е дадено за наблюдение на Националната следствена служба. В петък оттам ще бъдат на разположение, ще се запознаят с разпитите и ще набележат предстоящите действия, каза прокурор Бухчев.

Днес ще бъде извършена и митническа проверка на останалите от екипажа.

В момента обаче плавателния съд се залива от четириметровите вълни без нито един човек на борда. Беше взето спешно решение български екипаж да поеме управлението. Лично шефът на Изпълнителна агенция “Морска администрация” капитан Венцислав Иванов трябваше да поеме управлението. Той поясни, че се сформира екип, още не е ясно колко и какви хора ще са нужни. При разтоварването на карбамида на баржите ще трябват поне трима души, уточни капитан Иванов.

“Сега обаче това няма как да стане заради лошото време”, поясни той.

В четвъртък беше даден срок

турският

корабособственик

Kamer marine да

осигури втори

екипаж

Дали това ще стане, или настоящият ще се върне на борда, ако е възможно, засега не се знае.

“Няма опасност корабът да се пречупи или да потъне, тъй като е добре укрепен, категорични са от “Морска администрация”. Повече от това не можем да го обезопасим”, коментира кап. Иванов. Горивото и маслата от танковете са източени и корабът има наличности само за поддръжка на системите си, което означава, че не би могло да се стигне до разлив в морето.

Както “24 часа” писа, деветимата моряци – шестима турци и трима азербайджанци, бяха изведени на брега с помощта на спасителна мрежа от скалата към кораба. Първо бяха изтеглени саковете с багажа им. Беше им осигурено медицинско обслужване, ангажиран е кетъринг по изхранването им.

“В момента главната ни задача е да претоварим кораба”, коментира за “24 часа” капитан Венцислав Иванов.

Тирът, който превози трите надуваеми баржи за разтоварване на карбамида, пристигна едва в четвъртък във Варна. Платформите са осигурени от Европейската агенция за морска безопасност. Едната баржа е с дължина 20 фута и две по 10 фута. Очаква се операцията по претоварване на плавателния съд да се осъществи при подобряване на метеорологичните условия. Надуваемите платформи ще бъдат теглени на буксир до района на Камен бряг. Вероятно те ще бъдат транспортирани до пристанището в Балчик, коментираха вчера от “Морска администрация”.

Кметът на Каварна Елена Балтаджиева съобщи, че частичното бедствено положение в района е удължено с 30 дни заради разтоварването./* (c)AdOcean 2003-2021, vgb_bg.24chasa.bg._______ Smart Lazy */
ado.placement({id: ‘ado-wSWVs79y7cCEPuViApViZkmyXlPQ2fuptXp4c.66yaX.B7’, server: ‘vbbg.adocean.pl’ });

Коментарите са изключени