Протести в Тунис срещу президентаНяколко хиляди демонстранти се събраха на митинг в тунизийската столица, за да протестират срещу завземането на властта от президента Каис Сайед и го призоваха да се оттегли. Това беше и най-голямата проява на обществен гняв след интервенцията му, предаде Ройтерс.

„Хората искат падане на преврата“, скандираше множеството на булевард „Хабиб Бургиба“ в столицата Тунис, едно от знаковите места на протестите срещу управлението на бившия президент Зин ел Абидин бен Али, довели до приключването му на 14 януари 2011 г. „Подай оставка“, викаха хората. В района на демонстрацията имаше засилено полицейско присъствие, органите на реда разположиха и заграждения.Тази седмица Сайед пренебрегна голяма част от конституцията от 2014 г. и си даде правомощия да управлява в продължение на два месеца с укази, след като преди това уволни премиера, суспендира парламента и пое изпълнителната власт. Кризата заплаши демократичните постижения на тунизийците след революцията от 2011 г., поставила началото на протестите от Арабската пролет, и забави усилията за справяне с непосредствената опасност за обществените финанси, отбелязва Ройтерс.

Протести в Тунис срещу президента

Сайед заяви, че действията му, които според опонентите му са преврат, са нужни за решаване на кризата с политическата парализа, икономическия спад и лошото справяне с епидемията от коронавируса. Той обеща да спазва правата на човека и да не става диктатор.

Президентът Сайед все още се радва на широка подкрепа сред много тунизийци, които са уморени от корупция и лоши публични услуги и казват, че ръцете му са чисти. На днешната демонстрация дойдоха и десетки негови привърженици. Полицията раздели двата лагера.

Коментарите са изключени