Проф. Денков: Щеше да е безотговорно да напусна поста на първия учебен ден (Обновена)„Представете си 15 септември – децата готови да тръгнат на училище, един министър, който е подготвил системата и 3 месеца е обяснявал как е организирал всичко и на първия учебен ден да отиде някъде другаде, да гони други цели. Това би било напълно безотговорно от моя гледна точка. Затова реших, че е редно да остава, за да можем да си свършим работата, която започнахме предните месеци“.

Така отговори на въпроса защо не се е присъединил към политическия проект на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев  министърът на образованието проф. Николай Денков в предаването „Лице в лице“ по Би Ти Ви. Но побърза да уточни: „Подкрепям както целите, така и методите, с които те подходиха. Известно е, че ние се познаваме от години, особено с Кирил Петков, от дълго време обсъждаме проблемите, които трябва да се решат“. И уточни, че никога не е говорил лично с лидера на ИТН Слави Трифонов да влезе в негово правителство, а само с негови сценаристи.„Няма причина да променяме мерките в училищата, в сравнение с 15 септември имаме много малко увеличение на броя на карантинираните учители и ученици“, обясни Денков.

„Това не бива да ни успокоява, тези епидемии са известни с това, че понякога много бързо се разрастват – като пожар, както се прави това сравнение“, добави той.

Според него много е важно да се спазват мерките вътре в училище, защото при събрани много хора на куп, много лесно се разпространява вирусът. „Тук имаме притеснения, най-вече, защото няма разбиране от страна на родителите“, отбеляза проф. Денков.

Той отбеляза, че трябва да се спазват мерките и навън. „Поразен съм от безотговорността на хората, които са около училище и не си дават сметка, че ако те са заразени, това ще се пренесе вътре в училище“, каза министърът.

„И трето учителите не трябва да имат никакъв компромис, ако видят дете, което изглежда с някакви симптоми. В такъв случай, детето веднага трябва да бъде извеждано от клас, а РЗИ да тества другите деца“, каза още проф. Денков.

Няма натиск върху учителите да се ваксинират, категоричен беше министърът. В България говорим само за доброволно ваксиниране, добави той.

Министърът на образованието обясни и при какви обстоятелства учениците ще преминават от присъствено към обучение в електронна среда.

Ако детето е контактно, то се карантинира и само то минава в електронна среда

Ако детето е болно, тогава всички негови контактни лица – децата от паралелката, минават в електронно обучение

Ако има 10% от децата в училището със симптоми, свързани с COVID и доказани от РЗИ, тогава се минава или на ротационен принцип, или изцяло на дистанционно обучение

Основната разлика спрямо миналата година е това, че ще се действа локално, припомни проф. Денков.

„Това, което сме заявили е, че не е коректно да останат отворени барове и спортни центрове, а училищата да са затворени“, каза още министърът.

Коментарите са изключени