Проф. Николай Витанов: Оформя се вторичен пик на COVID вълната и висока смъртност (Карти)Западна България е в тъмночервената карта според прогнозната 14-дневна карта

Оформя се вторичен пик на COVID вълната и висока смъртност, коментира във фейсбук професор Николай Витонав.Eто целия му пост в мрежата:

Проф. Николай Витанов: Оформя се вторичен пик на COVID вълната и висока смъртност (Карти)

Кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 08 октомври 2021 г.

Проф. Николай Витанов: Оформя се вторичен пик на COVID вълната и висока смъртност (Карти)

Тази информация е за хората, които искат да знаят какво очаквам, че ще се случи с пандeмията в близките дни. Информацията е такава, каквато излиза от компютрите. Добро или лошо, това излиза, това ви пиша.

Развитието е според очакванията. Очакванията са: оформяне на вторичен пик на вълната и висока смъртност. За смъртността – никакъв коментар, просто числа за информация:

починали в края на септември – 20882

починали до днес – 21505

починали октомври 2020 (за целия месец) – 441

починали за октомври 2021 – 623 (за 7 дни)

Никакъв коментар. Изводите си ги правете сами, кой каквито иска да си ги прави.

Следват картите за днес.

Най-напред картата съгласно плана на Министерството на здравеопазването. Броят на областите на ниво 4 расте полека.

Днес има нови кандидати. Единият е вече явен, другият все още се крие, но ей сега бързо ще го засечем по картите.

Ямбол е явният кандидат и това се вижда на картата на риска съгласно плана на Министерството на здравеопазването.

Коя област е скритият кандидат? Скрит, защото не се е показана на горната карта. На прогнозната карта на 14-дневната заболеваемост обаче се вижда ясно скритият кандидат и това е Благоевград.

Това, че я има тази областна едната карта, но я няма на другата, означава, че Благоевград се очаква да се кандилка покрай границата между нива 3 и 4, преди да иде на ниво 4.

Кърджали, Смолян и Плевен са относително най-добре засега.

Кърджали си бяха добре преди седмица и за тази седмица им обещах относително спокойствие. Имат го. Плевен, ако си спомняте, ги похвалих преди време за налагането на локалните мерки. Ето, ходът им тогава, днес дава резултат.

Прогнозната карта за 14-дневната заболеваемост очертава формирането на тъмночервена зона в западна България.

Като си помисли човек, това е очаквано. През лятото проблемите бяха по морето – там имаше голяма концентрация на хора. Върнаха се хората от почивка от морето и от Гърция (а понеже им е близо, там ходят доста хора от западна България) и проблемите се пренесоха в западна България.

С две думи – хора от западна България и в Габрово, Сливен и Ямбол, пазете се (който желае разбира се). Разпространението при вас е дифузно и заболеваемостта не е малка.

На картата на риска се вижда нещо, което аз ще нарека подвига на хората от първа линия и на системите за превенция на разпространението на заразата в София-град и Пловдив.

Тези две области едва наскоро влязоха в зоната на дифузно разпространение и ситуацията се влошава бавно. Висят над пропастта София-град и Пловдив, но не падат в нея. По-скоро се наблюдава бавно спускане в пропастта. Това ни държи, това предотвратява рязкото нарастване на броя на регистрираните нови случаи. За мен това е подвиг и затова казвам на всички, борещи се със заразата в тези две области – голямо БРАВО (не знам как да го напиша с по-големи букви, но съм ви признателен за това, което правите, защото успявате да задържате разпространениетона заразата въпреки яростните опити на помагачите и да я разпространяват).

Другото интересно на нашата карта на риска – Шумен е остров в лилавото море на източна България. Браво и на тях.

Днес базовото репродуктивно число е 1.128. Както виждате, не се движи към 1.3, натоварването на здравната система се очаква да се увеличава много плавно. Тя се справя и това е успокоително, но не бива да се забравя великият закон за преминаване на количествените измининия в качествени – ако натискът продължи дълго време, системата може да бъде натоварена до критични нива и да поддаде. Ще стане ли това ще ни кажат моите приятели хейтърите, на които съм оставил дългосрочните прогнози и прогнозите с числа.

Предстои ми пътуване в чужбина и тогава няма да имам време да пиша тези сводки. Като наближи, ще ви информирам кога няма да има тази информация. На хейтърягите, които веднага почнаха по форумите да мрънкат, че отивам при менторите си за запад и да съм си останел там, че да не притеснявам нежните им душици хейтърски тук, да кажа две неща.

Аз съм от менторите, драги хейтъряги. Още ли не сте разбрали, при кого някога съм учил на запад нелинейния анализ на времеви редове. Та ми е много весело, че си мислите, че като ида на запад, някой ме учи на нещо. Бяха тия времена преди 25 – 30 години.

Между другото, отлични специалисти има не само на запад, но и на изток. На мен винаги ми е било приятно да си говоря професионално с тях. Това ще направя и сега. Математическата социална динамика се развива много бързо и вие виждате какво може тя на примера на тези анализи и прогнози.

Това е засега. Желая ви здраве и успехи и нека вирусът да ви заобикаля, завършва поста си на стената във фейсбук проф. Николай Витанов./* (c)AdOcean 2003-2021, vgb_bg.24chasa.bg._______ Smart Lazy */
ado.placement({id: ‘ado-wSWVs79y7cCEPuViApViZkmyXlPQ2fuptXp4c.66yaX.B7’, server: ‘vbbg.adocean.pl’ });

Коментарите са изключени