Проф. Николай Овчаров откри край Варна герб с 3 лъва от времето на цар Шишман
  Откритият неотдавна герб на Царство България от времето на цар Иван Шишман от XIV век, бе показан днес в Регионалния исторически музей. За събитието в морската столица пристигна известният археолог Проф. Николай Овчаров, който лично предаде находката.

По време на представянето проф. Овчаров определи старината като археологическото откритие на годината.Находката е ценна и защото дава нова светлина за събития, които са се случили по това време в района, тя е потвърждение за циркулирането на българските военни части там.

Миниатюрната пластина е открита на 17 септември в района между селата Близнаци, Равна гора и Болярци, община Аврен, в близост до р. Камчия.

Откритието е изключително ценно, подчерта проф. Овчаров. В момента на намирането е смятано, че металната пластина е острие на стрела, но малко по-късно е установено, че е висулка с изображение върху нея. При обработката става ясно, че на него има изобразени три легнали лъва. Несъмнено изображението е герб от времето на цар Иван Шишман и е правен по западноевропейски образец, допълни археологът.

„В случая вече имаме самия герб, който с една много голяма степен на сигурност можем да кажем, че е свързан с Шишманова България и с последните дни на българското царство“, заяви проф. Овчаров.

Ценната находка ще бъде част от постоянната експозиция на Регионалния исторически музей във Варна и ще може да бъде видяна по-късно от граждани и гости на морската столица.

Коментарите са изключени