„Пфайзер“ тества хапче, което може да предотврати заразяване с COVID-19„Пфайзер“ започва клинично изпитване на перорално антивирусно лекарство, което би могло да предотврати инфекция от COVID-19.

Това обяви фармацевтичната компания , докато учени от цял свят работят за откриването на нови инструменти за борба с вируса, пише „Форбс“, цитиран от БТВ.

Проучването има за цел да провери дали антивирусния медикамент може да предотврати заразяване. То е в среден до финален етап и ще следи около 2660 здрави възрастни, затворени в едно помещение със заразен.

Една трета от пациентите ще получат плацебо, а на останалите ще се дава доза от лекарството два пъти дневно в продължение на пет или 10 дни.

Съвместно с този препарат ще се прилага и лекарството ритонавир, което се използва за лечение на ХИВ.

От компанията коментират, че на този етап

изследванията показват, че хапчето е безопасно и се понася добре.

Д-р Микаел Долстен, главен служител в отдела за научни изследвания и развитие на „Пфазер“, коментира, че подобна терапия може да спре вируса рано и потенциално да предотврати симптоматично заболяване при тези, които са били контактни, както и да инхибира появата на инфекция при други.

Компанията тества и комбинация от антивирусни лекарства за лечение на COVID19, както и ваксини, които да се примат през устата или носа. Освен „Пфайзер“ още две фармацевтични компании тестват таблетки, които потенциално да предпазват от заразяване

Коментарите са изключени