Първа артфабрика за съвременни изкуства отваря наесен в София40 г. след построяването старата топлоцентрала на НДК става дом на свободните артистиПървата артфабрика за съвременни изкуства в България ще отвори врати тази есен в София. По инициатива на Столичната община старата топлоцентрала на НДК в Южния парк ще заживее нов живот като Регионален център за съвременни изкуства. Той ще подпомага организации и творци от независимата сцена от София, Самоков, Ботевград, Ихтиман, Костинброд, Своге, Сливница и Костенец. Артцентърът ще се управлява и финансира

Новият Регионален център за съвременни изкуства ще отвори врати съвсем скоро.

Новият Регионален център за съвременни изкуства ще отвори врати съвсем скоро.

по модел на

големи културни

институти в Париж

и Берлин

Новото артпространство в столицата ще е сцена за изпълнителски и визуални изкуства, музика, образователни инициативи. Освен с голяма и камернa сцена, както и изложбено пространство, “Топлоцентрала” ще има външен амфитеатър, тераса, мобилни сцени, както и резидентски център за чуждестранни артисти, които да творят в София. Така родната публика ще се наслаждава на театър, танц, кино, музикални, визуални изкуства, архитектура, дизайн, мода и литература и от цял свят.

Разположен в

парк и до река,

артцентърът ще привлича хора от всички възрасти и ще предоставя пространство за творчески процеси чрез различни образователни модули и програми за професионално развитие.

Идеята за превръщането на старата топлоцентрала в артфабрика за съвременни изкуства е от 2014 г., когато в София се провежда международната среща на най-голямата мрежа за изпълнителски изкуства в света IETM. След това общината обяви международен конкурс, в който участваха над 60 проектантски екипа. Той бе спечелен от архитектите Мариана Сърбова, Адриана Сърбова и Десислава Стоянова. Трансформацията на сградата стартира през 2020 г. и бе финансирана с над 5 млн. лв. от Столична община, а тази година бяха отпуснати и средства от Министерството на културата.

“Съвсем скоро София ще има не просто ново културно пространство, а и

уникално място,

в което

независимите

артисти ще могат

да творят

“Топлоцентралата” не само ще показва, но и ще продуцира културни продукти в различните жанрове на независимата артсцена. Тя ще даде възможност български и чуждестранни артисти да работят заедно чрез резидентската програма. “Топлоцентрала” ще работи и като образователен център, насочен към децата и младите хора с богато разнообразие от обучителни програми, уъркшопи и др.”, подчерта заместник-кметът на столицата по култура и образование Мирослав Боршош. По негова идея преди няколко години в НДК бяха създадени “Перото”, “ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс” и театър “Азарян”, които се превърнаха в емблематични за столицата артпространства. Сега Боршош има амбицията и “Топлоцентралата” да стане магнит за творци и публика.

С тази задача е натоварен и временно изпълняващият длъжността директор – театралният режисьор Веселин Димов. Първото събитие в “Топлоцентрала” се очаква през ноември – ACT фестивал за свободен театър, част от културния календар на Столичната община.

 

 

Коментарите са изключени