Радев към студенти: Когато прилагаме “Зелената сделка”, трябва да се ръководим от българския интересНадявам се, че когато прилагате “Зелената сделка” на ЕС, климатично неутралната икономика, ние ще се ръководим от нашата специфика, от нашия климат и природни дадености, от изградената вече енергийна система и българска индустрия и няма да се изкушаваме да прилагаме сляпо чужд опит, защото виждаме, че в някои направления това не е най-доброто решение. И именно тук ще разчитаме на вашата експертиза, отдаденост, така че ние по най-добрия начин да използваме в максимална степен ресурсите, с които разполагаме, базата, която сме изградили, така, че директно да ги влеем устойчиво и ефективно в този преход и да защитим българският национален интерес. Разчитам на вас!

С тези думи се обърна президентът Румен Радев към студентите в Минно-геоложкия университет в София. Днес той и ректорът инж. Ивайло Копрев откриха учебната година.

За мен е истинско доволствие да бъда във висшето учебно заведение със славни традиции, с активна научна дейност, с високо реноме и международно признание с важно значение за нашата икономика, и талантливи преподаватели и студенти, каза Радев. Припомни, че наскоро е присъствал на празника на миньора и е имал възможност да изкаже признателност към професията и хората, които я упражняват.

Често пропускаме, че тази земя крие в недрата си безчетни природни богатства, които трябва да бъдат откривани и преработвани, продължи той.

Вие като специалност сте в самата основа на всяка икономика и индустрия. През годините вие изградихте висок стандарт на образование и на научно-изследователска дейност. Зелената сделка, климатично неутралната икономика изискват нов начин и нови иновативни решения. Рециклирането на отпадъци, трансформирането от линейна към кръгова икономика няма как да се случи без вас като специалисти, като отдадени професионалисти. Затова искам да изкажа благодарност към преподавателите, че съхраняват традициите, но ги съчетават с новите технологии. А на вас скъпи студенти искам да пожелая професионални успехи във вашата образователна мисия. Незабравяйте, че от това как ще се развиете като професионалисти, зависи нашето икономическо бъдеще и бъдеще като общество. Бъдете отговорни лидери на нова България!

Инж. Ивайло Копрев приветства студентите за новата година и подчерта, че минното дело е вторият отрасъл след земеделието.

Икономическият потенциал и бъдещите поколения зависят от минодобива и преработката на природни богатства, подчерта той.

Коментарите са изключени