Радев си поиска дуел с Борисов на 14 ноември, засега получава Луна и Орешарски (Инфографика)Редно било след всичко изговорено да се премерят на избори, разясни борещият се за втори мандат президент

Държавният глава отрече да се е месил в работата на Рашков, но го призова да продължи борбата с купения вотПредизвикателство за пряк дуел на президентските избори на 14 ноември към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов отправи в понеделник играещият за втори мандат държавен глава Румен Радев.

Според президента било редно продължаващата вече 5 г. генералска война да бъде решена в пряк двубой. Радев и Борисов са в открит конфликт по почти всяка тема в държавата от края на 2016 г., когато сегашният държавен глава победи кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева. (За какво се биха двамата генерали в тези 5 г.- виж инфографиката долу.)

Поканата на Румен Радев към Бойко Борисов за дуел дойде ден след като бившият министър-председател обяви, че

ГЕРБ ще крие до

последно кандидата си

за президент. Крайният срок за регистриране на двойките в изборите за държавен глава е 12 октомври. Причината -Радев и служебното му правителство “искат да докопат кандидата за президент, за да се разправят с него още преди да има имунитет”, обясни Борисов в неделя.

Още на следващия ден сегашният президент реши да го предизвика, като го засегне и на чест.

“Вижте само с какви аргументи излизат – да не се стреляло по тях. Аз мисля, че е крайно време г-н Борисов да спре да използва своята партия като щит и да защити честта ѝ, като се кандидатира за президент. Мисля, че това е редно след всички изговорени приказки”, настоя Радев в понеделник.

Очаквания Борисов да се кандидатира за президент има от години, а в последните месеци те се появиха отново, след като ГЕРБ дълго време крие кандидатурата си за държавен глава. Неведнъж и самият Радев, който обяви, че ще се яви на избори за втори мандат, още в началото на 2021 г., заподозря, че бившите управляващи ще издигнат лидера си.

Вчера Борисов не отговори на предизвикателството на Румен Радев. Досега обаче бившият премиер винаги е отричал възможността да се кандидатира за президент.

Мястото му не било там,

а от другата страна

на “Дондуков”

– просто защото нямало друг “по-подготвен за премиер”, са обясненията на Борисов от последните дни.

Нови двама претенденти за президентския пост станаха ясни, докато Радев редеше двубоя с Борисов.

Фолк певицата Луна стана първият кандидат, подал документи в ЦИК. Тя се бе заканила да играе за поста още през 2016 г., когато Радев взе първия си мандат, и дори има специална песен.

“Промяната започва от мен. 30 г. съм се раздавала за хората. Мога да пея, да рецитирам, да раздавам обич. Самият живот е шоу”, обясни тя артистично защо се впуска в битка с Радев.

Няколко дни по-рано кандидатура обяви пък лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов.

Друг играч, който може да се включи в битката за “Дондуков 2”, се оказа Пламен Орешарски. Неговата кандидатура ще разгледа ДПС в следващите дни.

“В най-скоро време оперативното бюро на ДПС ще вземе решение за издигане на кандидатура за президент”, каза вчера пред БНР ексдепутатът от движението Рамадан Аталай. В отговор на въпрос той уточни, че дали кандидатът ще бъде Пламен Орешарски, или някой друг, ще стане ясно след заседанието на партийния орган. 

“Смятаме, че президентската институция е сериозна. Необходим ни е президент, който ще е балансьор, който ще обединява нацията, ще представя България на необходимото равнище и ще спазва законите и конституцията на България”, каза той.

С всеки изминал ден

намаляват шансовете на

Радев да бъде преизбран

и той по-скоро ще изгуби изборите, обяви в същото време бившият шеф на кабинета на държавния глава Калоян Методиев. Според политолога кандидатът на ГЕРБ няма да е единствената реална алтернатива срещу сегашния държавен глава на 14 ноември.

Самият Радев пък отказа да прави прогнози дали ще спечели още от първия тур.

“Разчитам на подкрепата на всички българи, които искат промяна, които искат България да бъде една нормална демократична държава”, каза той.

В последните дни Радев бе подложен на критика от ДПС, че той наставлява вътрешния министър Бойко Рашков да тормози техни партийци, под претекст че се бори с купуването на гласове.

Не се меся в работата на нито един министър, настоя обаче Радев.

“Очаквам Министерството на вътрешните работи и службите да продължат да работят решително и да защитят честността и на предстоящите избори. Грозното явление на купен вот няма място в една демократична държава и е странно, че някои партии упорито се идентифицират с него”, лаконичен бе той.

Свой кандидат за премиер ще издигнат и от ВМРО, които също се регистрираха за изборите вчера. Името му трябва да се разбере още тази седмица. В партията най-много номинации е събрал лидерът Красимир Каракачанов. Пред медии обаче той заяви, че не смята да се кандидатира.

Коментарите са изключени