Разкриха незаконен добив на злато по река СтрумаНелегален добив на злато чрез промиване на пясък е разкрит при полицейска проверка по река Струма в района на село Невестино, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Кюстендил. По случая е образувано досъдебно производство за незаконен добив на подземни богатства.

При съвместна проверка на служители от МВР и Министерство на енергетиката в частен имот в землището на Невестино е открита и иззета техника за пресевна дейност. За случая е уведомен дежурен прокурор.Местните хора коментират, че кюстендилец закупил имота наскоро и започнал разкопаване и промиване на пясък. Работят с багер и самоделна пресевна инсталация. На няколко пъти незаконен добив на злато по река Струма беше установяван в по-горното течение, край селата Копиловци, Шишковци, Шипочано, Раждавица.

Сега златарите са слезли и в Невестинско. Геолози и минни специалисти коментират, че при обработването, промиването на 3 куб. м. материал – речен пясък, се извлича около 1 грам сурово необработено злато.

Обикновено се купува имот край реката,който се разкопава, а след това не се рекултивира, остава като лунен пейзаж край реката, казват местните.

Коментарите са изключени