Растат жертвите по границата между Полша и БеларусМиграционната криза на границата на Полша с Беларус става смъртоносна. В петък (24 септември) полските гранични полицаи съобщиха, че не са успели да реанимират иракчанин, който вероятно е получил сърдечен удар.В края на миналата седмица, когато температурите през нощта са паднали до нулата, на границата между Беларус и Полша са открити телата на четирима души – на трима мъже на територията на Полша и на една 39-годишна жена на територията на Беларус. Съобщава се, че всички са починали от изтощение и хипотермия, пише онлайн изданието Politico.eu.

Ситуацията с хората, които се опитват да влязат в Полша – те вече са хиляди всеки месец, е резултат от политика, приета от авторитарния лидер на Беларус Александър Лукашенко. Правителството му позволява на мигранти да летят от Турция и Близкия изток до Минск, а след това им помага да стигнат до границата, където се опитват да преминат към Полша, Литва и Латвия, предава Investor.

В петък до Минск трябваше да има 12 полета от Турция и един от Сирия. Полетите от Ирак спряха миналия месец, след като ЕС оказа натиск върху Багдад.

С препращането на мигранти Лукашенко отмъщава на ЕС за санкциите, наложени на режима му. Варшава и Брюксел определят трансфера на мигранти като „хибридна война“.

Брюксел подкрепя Полша и другите засегнати страни, които започнаха да укрепват границите си. Полша обяви извънредно положение в ивица от 3 км, което обаче предизвиква безпокойство, че граничните власти може незаконно да отблъскват хора и да не им позволят да подадат искания за убежище на фона на липсата на прозрачност и отчетност на действията им и „затъмнението“ за неудобните журналисти.

Комисарят по вътрешните работи Илва Йохансон заяви в петък пред медията, че „ЕС е обединен и готов да бъде на място, за да оцени ситуацията“, но че „сътрудничеството на ЕС по границите върви ръка за ръка с нашия ангажимент за прозрачност“.

Полската гранична охрана признава, че връща хората обратно в Беларус. Различни организации казват, че на много хора, които имат нужда от медицинска помощ, им е отказана такава, а това е в противоречие с Женевската конвенция. Полското правителство посочва, че просто защитава националните граници.

Варшава реши да построи ограда по границата с Беларус. Тази седмица полските власти изпратиха и 500 войници, за да помагат на граничните полицаи в охраната на границата.

„Ние използваме всички законни средства за защита на границата“, коментира зам.-министърът на вътрешните работи Мачей Воншик пред Radio Plus в сряда. „Нашите методи не се различават от тези, използвани от Литва, Латвия или други страни“, казва той.

За разлика от Литва и Латвия обаче, Полша отказва помощ от Frontex, граничната агенция на ЕС. „Frontex може да играе ценна роля в това отношение“, посочва еврокомисарят Илва Йохансон.

Полското правителство, което е склонно да бъде предпазливо към миграционната политика на ЕС, смята, че може да се погрижи и само за проблема. „Бяха ангажирани големи сили и ресурси, по-големи, отколкото Frontex може да осигури“, допълват от полското вътрешно министерство.

Правителството също е предпазливо към журналистите, които не може да контролира. „Изключването на журналисти означава, че сега единственият материал, който може да бъде пуснат, идва от беларуската телевизия, което означава, че е подготвен от КГБ“, казва Витолд Юраш, журналист от портала Onet и ръководител на мозъчния тръст Център за стратегически анализ.

В четвъртък граничните служители на Литва заявиха, че ще „организират пресконференции за чуждестранни медии“ до литовско-беларуската граница през октомври. Извънредното положение на страната, въведено на 2 юли, е по-малко строго от това в Полша.

Смъртните случаи през последните дни няма да са единствените, защото температурите все повече ще падат, а на полско-беларуската граница има блокирани още мигранти.

„Мигрантите, които вече са на полска територия, заявяват, че искат да търсят международна закрила, но искането им не се приема. Вместо да приемат молбите им, както се изисква от закона, граничните служители след това карат тези хора обратно до границата“, казва Малгожата Явинска от Асоциацията за правна намеса.

Полша е регистрирала повече от 8 000 преминавания на границата с Беларус тази година – около 4100 през септември и 3500 през август, в сравнение със само 120 през миналата година.

Коментарите са изключени