Ректорът на ВТУ: Няма да делим студентите на ваксинирани и неваксинирани„Започваме присътвено учебни занятия и няма да ограничаваме достъпа на ваксинирани и неваксинирани. Нашата настройка е да се върнем към нормалността. От спазването на противоепидемиологичните мерки от всеки един от нас обаче зависи колко ще продължи нормалността. Ако имате проблем, обърнете се към лекар!“ Това призова онлайн студентите на Великотърновския университет ректорът проф.Христо Бонджолов. В поредната академична година под знака на COVID  университетът влиза с онлайн тържество на 27 септември и посланието към първокурсниците бе:“Не идвайте в ректората, а гледайте церемонията пред паметника на светите братя Кирил и Методий на фейсбук страницата на университета“.

Проф. Бонджолов увери, че към днешна дата няма нито един болен от коронавируса преподавател или служител на учебното заведение. За да остане ситуацията под контрол във всички корпуси на ВТУ всяка сутрин ще се извършва професионална дезинфекция. В големите лекционни зали пък има стерилизатори, който позволявали и над 50% присъствие.„От 28 септември започваме присъствено учебните занятия и преподавателите по факултети ще разяснят на студентите как ще работим, защото никой не знае кога и как ще превключим в онлайн среда“, каза проф.Бонджолов.

Той помоли специалностите, където има по-големи потоци, да се редуват на лекции и увери, че преподавателите ще качват материалите в електронните им профили. За магистрите е създадена организация за 1/3 присъствено и 2/3 обучение онлайн. 1503-а са те, основно в задочна форма, а третият прием още не е приключил, допълни зам.-ректорът доц.Димитър Симеонов.  План-приемът на ВТУ е изпълнен на 99.9%, отчете той. Въпреки пандемията били проведени 4 отделни сесии онлайн, на които се явили над 2600 кандидат-студенти. 

Коментарите са изключени