Румен Спецов не дължи данъци и е изряден към хазната, не е имало опит за измама с ДДСТова са изводите от неогласен все още доклад на следователи от Националната следствена служба до Софийска градска прокуратура Проверени са били съдружници и управляващи на “Гранекс трейдър” от 24 декември 2012 до 16 април 2016 г.

В нито един от периодите, в които компанията е извършвала търговска дейност, Спецов не е бил нито собственик, нито управител

Румен Спецов, директорът на Националната агенция по приходите, е бил изряден към държавната хазна и не е укривал данъци по времето, когато е бил в частния бизнес като управител и представляващ фирмата “Гранекс трейдър”.

Изводът, че безспорно липсват доказателства за извършено престъпление от страна на Спецов против данъчната система на държавата, е на двама следователи от Националната следствена служба В. А. и К. К. Според неофициални източници те са адресирали доклад по темата до Софийска градска прокуратура.

“24 часа” потърси за потвърждение и двете институции, тъй като до този момент резултат от проверката, поискана от служебния финансов министър Асен Василев, не е бил огласяван публично. Официално отговор не получихме, тъй като проверката на казуса все още не е финализирана. Назначени били сложни финансово-счетоводни експертизи, които щели да отнемат повече време.

Румен Спецов е вероятно единственият директор на НАП,

за който в първия работен ден

на върха на данъчната

администрация в държавата 

14 май 2021 г.,

се появява разследване

в сайта BIRD, собственост на единия от съдружниците в “Биволъ”. В публикацията се твърди, че Спецов е продал през април 2016 г. своята фирма “Гранекс трейдър” на Данаил Николов от драгоманското село Яблотина, а само година по-късно тя влиза в списъците на големите длъжници на НАП.

Купувачът Данаил Николов притежавал още 25 фирми, сред които имало и други с дългове към приходната агенция. От BIRD правят извода, че Николов е “професионален длъжник” или сламено лице.

Ден по-късно – на 15 май, от НАП излиза официална позиция, че Румен Спецов придобива фирмата “Гранекс трейдър” след напускане на системата на НАП през 2015 г. Дотогава не е бил в частния бизнес. От придобиването на “Гранекс трейдър” ЕООД до момента на продажбата през април 2016 г. фирмата не е имала задължения към фиска. Г-н Спецов няма информация, нито би могъл да коментира дейността на фирмата след продажбата преди 5 години, обявиха официално от приходната агенция. И добавят:

През 2018 г. Румен Спецов

подава декларация за

прекъсване на дейността

на всички свои фирми

в България поради получаването на статут на постоянно пребиваващ в Дубай, където живее със съпругата си, която работи за голяма международна компания в Дубай. Г-н Спецов е излязъл от управлението на дружествата, в които е имал участие, като е въпрос на дни това да стане видимо в Търговския регистър.

И след изявлението на НАП медии обаче продължават да задават въпроси дали Спецов е знаел, че на фирмата ще бъде съставен акт за дължими данъци, и поради това я е продал със задължения.

На 4 юни следва нов епизод с две действия – тогавашният финансов министър

Асен Василев е категоричен,

че има пълно доверие

на Спецов, но е поискал

прокуратурата да провери

“Гранекс трейдър”, за да се изясни има ли нарушения за закона.

Още в същия ден от ГЕРБ поемат топката и искат оставката на шефа на НАП с въпросите: Вярно ли е, че докато е бил служител на НАП в София, Румен Спецов е притежавал дружества, търговски дялове и е бил управител на фирми в Добрич? Когато е притежавал такива дялове, той попълвал ли е декларация за съвместимост по чл. 9, ал.5 от Закона за НАП, че няма участие, дялове или не е управител в никакви търговски дружества? Вярно ли е, че е бил собственик и управител на “Гранекс трейдър” – дружество, реализиращо обороти от милиони от продажби, без самото то да има активи, сметки за ток, да има наети трудещи се на трудов договор?

Реално 47-годишният Спецов

се превръща в една от фигурите

на служебното управление, 

критикувана и наблюдавана под

лупа от бившата управляваща сила – ГЕРБ

Депутати на Борисов обикалят държавата, предават директно в социалните мрежи от адреси, на които е регистрирано дружеството “Гранекс трейдър”.

Спецов е работил в НАП общо над 10 години. Постъпва през 2001 г. в териториалната дирекция на данъчните в Добрич. Там остава до 2006 г. След това отива в частния сектор, а през 2009 г. отново се връща в приходната агенция, но вече в централното ѝ управление в София, където работи до 2015 г.

Негови колеги споделят неофициално, че по това време са очаквали той да изкачи всички стъпала в данъчната йерархия, но напуска и се занимава основно с консултантска дейност в областта на финансите и данъчното облагане. Затова и назначението му от първото служебно правителство на Стефан Янев в НАП не е неочаквано за системата. По-скоро изненадваща е реакцията след огласяването на тази новина и политическата и медийна буря, която се завихря след нея.

Така на 4-ия ден след влизането на Спецов като директор на данъчната администрация – на 18 май 2021 г., започва досъдебно производство. Прокуратурата възлага на Националното следствие да установи дали има опит за избягване на плащането на данъци в големи размери от фирмата “Гранекс трейдър”.

Според неофициалните ни източници все пак съществува доклад, подписан от В. А. и К. К., от който се разбира, че в националното следствие се провежда проверка относно досъдебно производство № 48/2021 г. В неогласените все още материали е записано, че е

установена безспорната

липса на доказателства

за извършено данъчно престъпление

от Спецов, след като са проверени съдружници и управляващи на “Гранекс трейдър” в периода от 24 декември 2012 до 16 април 2016 г., както и свързаните с фирмата “Елит фитнес консулт” и “Агро солюшън”.

Следователите установяват, че “Гранекс трейдър” е извършвала търговска дейност от септември до декември 2014 г. и през февруари 2015 г., когато управител е бил Мартин Илиев, както и през юли-септември 2016 г., когато управител е Данаил Николов.

И през двата периода Спецов не е бил нито съдружник, нито управител на фирмата. По това време “Гранекс трейдър” е извършвала търговия със зърно, а

за сделките всеки месец

са подавани

декларации в НАП

по Закона за ДДС с попълнени в тях всички изискуеми данни.

Следователите, извършили проверката, са установили, че е платен дължимият данък печалба за 2014 г. Но отбелязват, че НАП е направила ревизия на “Гранекс трейдър” за ДДС и корпоративен данък, която е приключила с акт от юни 2016 г.

Оказва се, че данъчните не са признали разходи на компанията във връзка със сделките със зърно, защото липсвали част от документите от доставчика. Но са признали продажбата на същото зърно, което е странно – как данъчните признават продажба на стока, за която не признават разход за придобиването.

Следователите също посочват, че

търгуваното зърно е реално,

което елиминирало

възможността за съставяне на документи

с невярно съдържание

и за ощетяване на държавния бюджет. Те са установили безспорно през септември-декември 2014 г. и февруари 2015 г. “Гранекс трейдър” ООД е получател на доставки.

Следователите посочват, че важен детайл при сделките със зърно е прилагането на т.нар. обратно начисляване на ДДС, при което има нулева ставка и не се ощетява държавният бюджет.

Това е режим, чрез който държавата се стреми да премахне злоупотреби при недействителни сделки, в които фирми фантоми искат възстановяване на данъка и фискът губи стотици милиони левове годишно.

Въвеждането на обратното начисляване на ДДС стана с евродиректива, която дава право държавите в ЕС да прилагат специфични режими на данъчно облагане за определени стоки, които се смятат за рискови.

В земеделието

този механизъм се прилага при 

търговията с пшеница, ориз,

слънчоглед, просо, рапица, захарно цвекло и други. При подобни сделки се издава фактура, в която като основание за неначисляване на данъка се посочва режимът за обратно начисляване. Получателят има право да приспадне данъка в месеца, в който е възникнало правото, или през някой от следващите 12 месеца.

При класическата търговия ДДС се начислява още в началото на сделката. Докато при специфичния режим данъкът се плаща от получателя, а не от доставчика на стока или услуга.

Така се минимализира възможността за данъчни измами и отклонение на ДДС.

Механизмът изисква данъкът да е изискуем от получателя по сделката, който трябва да е регистрирано по ДДС лице, независимо дали доставчикът има такава регистрация и дали е търговец, или производител.

Реално Спецов е собственик

в “Гранекс трейдър” 1 година,

а тя е създадена през октомври 2012 г. от Мартин Илиев.

Докато очевидно върви проверката от НСлС на бизнеса на Румен Спецов, темата отново е повдигната в парламента на 13 август. Този път по време на парламентарен контрол Асен Василев разкрива на депутати личен разговор с шефа на НАП. Спецов разяснил на финансовия министър

детайли за придобиването

на фирма “Гранекс трейдър” –

тя притежава лиценз за

търговия със зърно,

по времето, през което той е съсобственик, фирмата не е имала икономическа дейност.

Бившият вече финансов министър и настоящ лидер на новата политическа сила “Промяната продължава” дава и подробности около историята на “Гранекс трейдър”. Уточнява, че Спецов я продава на 7 април 2016-а.

Към датата на продажбата компанията няма задължения към НАП, нито акт за открити дългове. Такъв е връчен на 17 юни 2016 г. неприсъствено, но към тази дата Спецов не е бил управител или собственик на дружеството.

Финансовият министър цитира и данни от Търговския регистър, според които на 16 юни 2015 г. е вписано прехвърляне на всички дружествени дялове на “Гранекс трейдър” от Мартин Илиев към Румен Спецов.

По-малко от два месеца след това започва ревизията от НАП. Заповедта за нея е връчена на 23 септември 2015 г. на управителя към тази дата – Румен Спецов.

Ревизията обхваща определяне на задължения по реда на ДДС за периода от 1 януари 2014 г. до 31 май 2015 г., както и по корпоративен данък за периода 1 януари 2014 г. до 31 декември 2014 г. Тя обаче не обхваща периоди, в които Румен Спецов е бил управител или собственик на дружество, а предишен период, подчерта Василев.

Вицепремиерът, в чийто ресор в служебното правителство е и приходната агенция, публично коментира събираемостта на данъците в държавата. Той напомня, че по времето на Галя Димитрова, назначена от ГЕРБ и после отстранена след големия пробив и теч на данни от ситемата, събираемостта е била ниска. Василев повтаря, че е доволен от работата на Спецов, след като от стъпването му в длъжност НАП е събрала с над 2 млрд. лв. повече, което е рекорд за последните 5 г.

Кога ще бъде оповестен официално резултатът от досъдебното производство, започнало през май, не е ясно. И дали и тази проверка няма да бъде забавена, както тълкуването на казуса с гражданството на Кирил Петков от Конституционния съд, за да не влиза съдебната система излишно в предизборната битка?

“24 часа” зададе въпроси на Румен Спецов, от чийто кабинет обещаха той да отговори изчерпателно в най-скоро време. Очаквайте в следващите часове  отговорите, ако медията ги получи.

Коментарите са изключени