Свалят подозрението от млечните мазнини като фактор за инфаркт и инсултНово проучване сред 4150 шведи в продължение на 16 г. показва отсъствие на вреда от млечните мазнини и не открива увеличен риск от инфаркти и инсулти.

След статистически корекции за други известни фактори за сърдечносъдови заболявания – напреднала възраст, ниски доходи, нездравословен живот, лоши хранителни навици и други хронични заболявания, рискът е най-нисък за хората с високи нива на мастни киселини (отразяващи високия прием на млечни мазнини).И това не е всичко – други 17 проучвания, включващи общо почти 43 000 души от САЩ, Дания и Обединеното кралство, потвърждават тези открития при други общности от различни народи.

Проучванията показват, че намаляването на млечните мазнини или избягването на млечните продукти изобщо може да не е най-добрият избор за здравето на сърцето. Авторите смятат, че въздействието на млечните храни върху здравето е в по-голяма зависимост от вида – полезните зрели сирена, натурално кисело мляко, масло, а не от съдържанието на мазнини.

Коментарите са изключени