Сензор в смартфона разпознава употреба на марихуанаСензор в смартфоните може да установи с много голяма точност дали човек е употребявал марихуана и кога точно, сочат данни от ново проучване на учени от университета „Рътгърс“, цитирано от „Медикъл експрес“.

Устройството е подобно на това, което се използва при навигационните системи, съобщават от БТА.Целта на изследването е да бъде преценено дали е възможно данни от сензорите на мобилния телефон да се използват за доказване на потребление на канабис, както и точното време (час и ден от седмицата). Получената информация е точна около 90 процента.

„Чрез сензорите на телефона можем да открием кога човек е употребявал наркотика и бързо да се намесим, за да се намалят вредите,“ казва Тами Чун, която е сред авторите на проучването.

Консумацията на канабис води до забавени реакции, което оказва въздействие върху работата или в учебния процес, а шофиране може да има фатални последствия.

Съществуващите тестове като изследвания на кръв, урина или слюнка не могат да покажат точно времето, в което човек е бил под въздействието на наркотика.

Учените са анализирали данни от млади пълнолетни доброволци, които казват, че употребяват канабис поне два пъти седмично. Те са попълвали дневници за ежедневието си.

Оказва се, че информацията от сензорите и от участниците за часа и деня от седмицата, когато са употребили канабис, съвпадат при 60 процента. При комбинацията от разпознаване на употребата и отрязъка от време ефективността се увеличава до около 90 на сто.

Учените смятат да проучат този алгоритъм и при установяването на шофьори, употребили канабис.

Коментарите са изключени