СЗО иска рестарт на парите за здравната система в АфганистанПредставителят на Световната здравна организация в Афганистан призовал вчера международната общност да възобнови финансирането на афганистанската здравна програма, което беше прекъснато, след като талибаните дойдоха отново на власт, съобщи БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Според Ло Дапън здравната система на Афганистан е изпаднала в криза.

Влошаващата се ситуация изведе на преден план дилемата, пред която са изправени много международни донори, а именно: от една страна, нежеланието да финансират талибанското правителство, част от членовете на което фигурират в международни санкционни списъци, и, от друга страна, опасенията, че в страната е на път да избухне хуманитарна криза.

„През последните седмици достъпът до здравеопазване е значително затруднен за стотици хиляди от най-уязвимите хора в Афганистан“, изтъква представителят на СЗО в Афганистан. Той добави, че „и без друго крехката здравна система на страната е претоварена“ и посочи, че СЗО съдейства с донори за осигуряване на алтернативни механизми на финансиране на здравни заведения.

Правителства по света обещаха спешна хуманитарна помощ, но все още остават въпроси около дългосрочното развитие и финансиране на афганистанската икономика, която е силно зависима от международните помощи.

Тригодишен здравен проект на стойност около 600 милиона долара, управляван от Световната банка в Афганистан, финансира дейността на стотици здравни заведения и според СЗО по-малко от една пета от тях все още работят с пълен капацитет. Според Дапън това е допринесло за голямо увеличение на случаите на дребна шарка и диария. Половината от афганистанските деца са застрашени от недохранване, а милиони дози от ваксини срещу ковид стоят неизползвани.

Коментарите са изключени