Скоро ЕК ще удължи срока на ваксинационните сертификатиПредстои скоро Европейската комисия да удължи срока на сегашните ваксинационни сертификати, които бяха за една година. Това съобщи главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев в предаването на Би Ти Ви „Тази сутрин“.

Според него наскоро ЕК е питала всички държави за подробности около ваксинационната кампания и решението ще бъде взето скоро, още повече, че поставянето на първата игла започна още през декември миналата година.Поставянето на трета доза засега не е необходимо, осен за хората, които работят в напрегната среда – медицински работници, работещите в социални домове и др. Същото важи и за хората с имунен дефицит, приемащите лекарства които са имунодепресори, хората на хемодиализа и др. „Най-добре е да си направите тест, който да покаже нивото на имунитета ви и тогава да прецените дали да си поставите трета доза“, каза Кунчев.

Сегашният ваксинационен сертификат обаче няма да се промени от това, че сте си поставили трета доза, т.е. няма автоматично да увеличи срока си, за това очакваме генерално решение на ЕК, защото сертификатът е европейски документ, обясни Кунчев.

Починалите ваксинирани са много малко – едва 2% от починалите са били ваксинирани, и са предимно хора в горните възрастови групи и с много придружаващи заболявания, каза още Кунчев.

Коментарите са изключени