Слави към хората от ИТН: И с теб може да се случи като с Петър Илиев – затова бъдете перфектни (Обзор)Да не се говори повече за плагиатството, искат от партията на Трифонов“Ти, който симпатизираш, участваш или ще симпатизираш и ще участваш в “Има такъв народ”, ти, приятелю, приятелко, с теб може да се случи това, което се случи с Петър Илиев. Затова се налага да бъдеш перфектен.”

Такова послание отправи лидерът на “Има такъв народ” Слави Трифонов към членовете и симпатизантите на партията през фейсбук.

Изказването му дойде ден след като етичната комисия към Софийския университет обяви, че започва процедура за отстраняването на Илиев, предложен първо за правосъден, а по-късно и за вътрешен министър и силов вицепремиер в проектокабинета на партията. Той е преподавател в юридическия факултет на СУ. Комисията установи в неговата книга плагиатство от научен труд на колегата му доц. Наталия Киселова. Според тях той дори е преписан с грешките.

“Дали Петър Илиев е плагиатствал, или не – ние не можем да знаем, защото нито сме специалисти, нито сме отговорни за нещо подобно, а и това е казус, който, ако въобще се е случил, е бил много отдавна, много преди да съществува ИТН”, написа Трифонов. Той подчертава, че Илиев “не е бил във властта, не е отговарял за магистрали, за пари и за каквото и да било”. Заради партията бил провокиран интереса към него.

“Етичната комисия няма юристи и е нарушила правилника на университета и два закона”, категоричен е пък самият Илиев. Според него комисията няма право да се произнася по казуса.

“Твърдя, че моят труд няма нищо общо с труда на Наталия Киселова. Слуховете за моето уволнение са силно преувеличени”, каза той пред bТВ.

До този момент единствено главният секретар на ИТН Виктория Василева даваше да се разбере, че Илиев няма бъдеще в партията. Той вече не фигурира сред експертите в сайта на формацията. Трифонов обаче декларира точно обратното – че ще се погрижи за Илиев, и заплаши със съд всеки, който атакува юриста.

Вчера пред БНР зам.-председателят на партията Филип Станев обясни, че реакцията е била такава, защото “ние винаги стоим зад своите хора”. Но ако Петър Илиев е извършил нещо нередно, той си носи отговорността за това, допълни сценаристът политик. И подчерта, че

в момента партията

няма общи

юридически проекти

с него

Пред журналисти Станев и колегата му от ИТН Станислав Балабанов пък призоваха темата за Илиев да бъде оставена на заден план. “Нека оставим този човек на спокойствие, защото той преживя доста публично”, каза Станев.

“Същата етична комисия имаше възможността да излезе с това решение преди 5 г., когато беше законовият срок, ако съзира някъде плагиатство, за да го докаже и потвърди. Въпросът е защо днес”, допълни го Балабанов.

Междувременно в социалните мрежи от привърженици на “Демократична България” се завъртя

фалшив статус на

Трифонов,

в който той уж пише, че 60 стр. от труда на Киселова попаднали в книгата на Илиев по погрешка, а след печата той не я е чел. “Ето как се правят фалшификати в нета. Да ви припомня ли как се правиха подобни неща към Момчил например? Ще има ли сега справедлив гняв, или? А? Това е фалшиво”, написа зам.-шефът на ИТН Тошко Йорданов в туитър и пусна снимка на въпросната публикация.

Цитираният от Йорданов Момчил Иванов пък бе предложен за проектоправосъден министър на мястото на Петър Илиев след скандала с плагиатството. Иванов е юрист, преподавател и бивш активист на СДС. Сам се отказа от поста, след като в интернет се завъртяха снимки на публикации от личния му фейсбук, в които нарича ДБ “соросоидни платени политици майкопродавци”, а в друг скрийншот на публична дискусия призовава своя студентка да се яви “на червеното килимче” по “жартиери”. Иванов отрече да ги е писал и изтри профила си в мрежата.

Коментарите са изключени