Социалдемократът Олаф Шолц: Избирателите искат аз да съм следващият канцлер на ГерманияЩе направим всичко възможно да формираме правителство, заяви християндемократът Лашет

Социалдемократът Олаф Шолц каза, че избирателите искат той да е „следващият канцлер на Германия“, предаде Франс прес, цитирана от БТА.Той говори тази вечер, след като проучвания екзит пол, публикувани след края на изборния ден днес, показаха, че Германската социалдемократическа партия (ГСДП) има съвсем малка преднина пред християндемократическия блок на оттеглящата се канцлерка Ангела Меркел.

„Това е голям успех и нощта се очертава дълга, това е сигурно. Сигурно е и друго нещо: че много граждани избраха ГСДП, защото искат смяна във властта и защото искат следващият канцлер да се казва Олаф Шолц“, заяви под бурните аплодисменти на свои съпартийци кандидатът на социалдемократите за следващ ръководител на федералното правителство. По-късно тази вечер той си постави за цел новият кабинет да бъде формиран до Коледа.

Основният му съперник – Армин Лашет, издигнат от християндемократическия блок – обаче каза, че ще се опита да застане начело на управляваща коалиция въпреки лошите си изборни резултати.

„Ще направим всичко възможно да формираме правителство под ръководството на (Християндемократическия) съюз“ (ХДС), заяви председателят на партията, която традиционно се явява на избори с баварския си партньор – Християнсоциалния съюз (ХСС). В същото време той подчерта, че християндемократическият блок не може да бъде удовлетворен от загубата на позиции.

Според проучвания екзит пол ХДС/ХСС са постигнали най-слабия си изборен резултат след Втората световна война.

Никога досега в историята на Федерална република Германия партията, спечелила парламентарни избори, не е имала по-малко от 31 процента, отбелязва Асошиейтед прес.

Коментарите са изключени