Социолог: Следващото редовно правителство би могло да бъде на ГЕРБ, ДПС и ИТННо и винаги имало възможност да не излезем от спиралата на изборите

Аритметиката показва, че в следващото Народно събрание би могло да има управленческа конфигурация между ГЕРБ, „Има такъв народ“ и ДПС. Това каза днес за „Фокус“ социологът Кънчо Стойчев.Според него, със сигурност тези 3 партии ще имат необходимите 120 гласа, тъй като ГЕРБ най-вероятно ще получат около 60 места, „Има такъв народ“ поне 50, и заедно с ДПС – сметката излиза.

„Защо казвам с „Има такъв народ“? Казвам, защото видяхме, че на предишния кръг при раздаването на картите „Има такъв народ“ бяха толкова много „прозорливи“, че се изпокараха и с „Демократична България“, и донякъде с двамата министри – знаете, размениха се реплики, обвинения, канадско гражданство и не знам си какви други неща. Тоест, ще се изисква много висш пилотаж от страна на „Има такъв народ“. За съжаление вече два пъти правим избори и не виждаме висш пилотаж от тази партия, напротив, виждаме едно някак си такова движение направо, силно напред и към стената. А оттам правя това изчисление, че при положение, че не може да се стигне до създаване на смислена коалиция, единствената смислена коалиция ще се окаже на ГЕРБ, „Има такъв народ“ и ДПС, и то с голяма, голяма степен на вероятност.

Липсата на култура и диалогичност, особено на новите партии, на коалиционна култура имам предвид, може да ни обрече до това да идем на 4-ти избори. Те и сега не говорят достатъчно силно за коалиция. В следващия парламент няма да може да се върви по линията на този опит, който беше направен предишния път с правителство на малцинство. Не, това няма да мине, няма да има правителство на малцинство, трябва да има коалиция. А партиите бягат от думата „коалиция“, каза още той.

Винаги съществува възможността да не излезем от спиралата на избори, допълни Кънчо Стойчев.

„Пак казвам, за да се състави някакво мнозинство, което да бъде силно представено и настроенията на обществото за промяна, а българското общество в огромната си част е за промяна, то следва тези партии, които избирателите налагат, да седнат да се разберат помежду си. И тук наистина кингмейкър отново ще бъде партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“, защото без нея няма да стане. Сега, казват, че губел гласове – да, добре, ще загуби гласове вероятно, но едва ли ще падне под 50 депутатски места. Нямаме никакви основания към този момент да мислим, че е възможно това да се случи.

Тоест, ако те имат 50 депутатски места или близко до това, над това, малко под това, те стават ключовият играч. От тяхната способност да се договорят с останалите 2 или 3 партии, в зависимост от това колко е необходимо, ще зависи дали ще се създаде такова правителство, което всъщност българският народ прави такава заявка“, обясни социологът.

България ще се оправи тогава, когато хората започнат да осъзнават интересите си и да гласуват в зависимост от интересите си, а не в зависимост от някакви личностни предпочитания, които винаги са мимолетни, категоричен бе Кънчо Стойчев.

Коментарите са изключени