Социоложка: „Продължаваме промяната“ прекъсва възходящия тренд на ДБ„Без съмнение кой е мандатоносителят е важно, тъй като това е лицето на политическия проект. Политическият проект на бившите министри Кирил Петков и Асен Василев тръгна с много сериозната заявка за почтеност и по тази причина най-малкото ще се гледа под лупа кои са партньорите, на които те се спират.“ Това каза пред БНР социоложката Елена Дариева.

Подадената вчера ръка от Христо Иванов е много ясен знак за сътрудничество дори на етапа преди изборите, отбеляза тя. Смята обаче, че ако от „Продължаваме промяната“ са имали намерения да влязат в по-тясно взаимодействие с ДБ, това е щяло да се случи преди да се обърнат към мандатоносители.В разместването на политическите пластове, което наблюдаваме, една от възможните реакции на появата на новия политически субект засяга доста пряко ДБ, доколкото още преди изборите на 11 юли наблюдавахме висока мобилност на електоратите на т.нар. партии на промяната, подчерта Елена Дариева.

„Доколкото новият политически проект се ситуира именно в това политическо пространство, той към момента прекъсва възходящия тренд, който се наблюдаваше при ДБ. Говорим за електорална база, която споделя сходни политически възгледи. По тази причина и Христо Иванов отправи покана към „Продължаваме промяната“.

Основната предизборна интрига според Дариева остава същата като на предишния вот – какво ще бъде съотношението между силите на промяната и силите на статуквото.

Не е изключено в новия парламент балансът на формациите на промяната и тези на статуквото да се запази горе-долу същият, но това е скептичният сценарий, коментира Дариева.

Новият проект на бившите министри тръгва със заявката за почтеност, залага на емоционалния вот, усеща се еуфория, каза още тя. По думите й новият политически субект залага на картата на оптимистичното говорене и на позитивната емоция, докато ИТН правят обратното – предпочитат да изтъкват недъзите.

„Като цяло се усеща оптимистично звучене, че добавената стойност на новия проект „Продължаваме промяната“ ще улесни формирането на реформаторското мнозинство в следващия парламент и ще доведе до излъчването на редовно правителство.“

Предстои да видим как ще се разгърне партньорството между новия политически проект и президента, допълни Дариева.

„Към момента виждаме, че той реагира, взаимодействайки си по-скоро със социалистите и с БСП, но в същото време министрите Петков и Василев тръгват с благословията на Румен Радев и това е ясно заявено и декларирано. Така че тук опасенията на БСП, на тази почва, са съвсем резонни.“

„Навлизаме в полето на още по-яростна конкуренция. Състезанието ще се обостря, интензитетът му ще нараства“, прогнозира Елена Дариева.

Голямата електорална тенденция, която наблюдаваме тази година, е отливът на избиратели, допълни тя.

Коментарите са изключени