Стабилни са децата от дома в Стара Загора, които са с COVIDСъстоянието на двете деца, които са в Старозагорската болница с COVID-19, е стабилно. Те бяха настанени там вчера, на 8 и 13 години са и са от социален дом за деца с умствени увреждания в Стара Загора. Заразен е и част от персонала. Домът е поставен под карантина.

В Центъра за настаняване от семеен тип в квартал „Зора“ живеят 12 деца. Преди два дни едно от тях се оплакало от болки в гърлото и вдигнало температура.Правена е консултация с личен лекар, назначена е терапия, след което, всъщност два дни след това, се назначава тест, който излиза положителен, казва пред БНТ д-р Антония Тодорова, н-к отдел „Здравеопазване“, Община Стара Загора.

Едното от децата е без симптоматика, но и двете са настанени за лечение в Инфекциозното отделение на Старозагорската болница.

Настанени са на 21-ви в резултат на поставена диагноза и наличието на клинични оплаквания. Предполагам, че в близките дни ако нещата се движат правилно и нормално ще бъдат дехоспитализирани, каза проф.Йовчо Йовчев -директор УМБАЛ Стара Загора.

Всички останали деца и персона в Центъра са тествани за COVID-19.

„При тези тестове, които правиха колегите от РЗИ излезна още едно от децата, което е положително и което няма абсолютно никаква клинична симптоматика ….. и двама човека от персонала, които също са без симптоми. Поставени са под карантина вкъщи и се проследяват от личните им лекари“, каза д-р Антония Тодорова, н-к отдел „Здравеопазване“, Община Стара Загора.

Освен тези две деца в момента в Старозагорската болница, няма други с коронавирусна инфекция. Преди два дни там почина 7-годишно момиченце с COVID.

„Детето е с тежка форма на детска церебрална парализа. Изцяло е било обездвижено в резултат на основното заболяване, имало е придружаващо епилепсия. Докарано е 24 часа преди настъпването на леталния изход. При него лечението явно е започнато по-късно и съответно е довело до възникването на усложнения“, каза проф.Йовчо Йовчев – директор УМБАЛ Стара Загора.

Университетската болница разполага с 10 легла за лечение на деца с коронавирус. При необходимост има готовност да разкрие още 25.

Коментарите са изключени