Столичното парно отново поиска вдигане на ценатаСтоличната топлофикация е внесла отново заявление за преразглеждане на цената на парното в КЕВР. Преди това дружеството пратило две писма до регулатора, но нямало отговор. Това е второ искане на топлофикацията за по-високи цени. Първото бе внесено през август и се искаше поскъпване от септември.От КЕВР не коментираха заявлението, но повториха, че според нормативните актове промяна на цената на топлинната енергия може да става един път на шест месеца, тоест от 1 януари. Дори да се започне промяна на наредбата за ценообразуването на топлинната енергия, това ще отнеме месеци.

В отговор на въпрос на “24 часа” за исканото увеличение на цената на парното от “Топлофикация София” не посочиха процент и откога. Уточниха, че дружеството не иска да увеличава цената за крайните потребители, но държавата и регулаторните органи трябвало да намерят начин да дофинансират разликата между прогресивно нарастващите цени на газа и въглеродните емисии и фиксирана от КЕВР цена.

“Държавата има широк набор от възможности да се намеси и да регулира безпрецедентната ситуация в енергийния сектор, както направиха повечето европейски правителства. В противен случай “Топлофикация София” няма да има възможност да продължи да изпълнява социалните си функции, а и ефектът върху енергийната система би бил унищожителен”, посочиха от компанията.

Заради рекордно високите цени на природния газ столичното парно не можело да събере пари и да плати на “Булгаргаз”.

Шефът на газовата компания Николай Павлов каза по БНР, че “Булгаргаз” е завела второ дело срещу “Топлофикация София”, като този път искът е за 54 млн. лева. Просрочените задължения на столичното дружество за природен газ са 105 милиона, каза той. Целта на делото била да се осигурят паричните потоци на “Булгаргаз”, за да може да се плати авансово на руския и на азерския доставчик. “Влизаме в есенно-зимния сезон. Длъжни сме да предприемем действия за събиране на вземанията, включително и чрез запор на сметки”, каза още Павлов.

В петък по БНР шефът на БЕХ Валентин Николов пък каза, че топлофикацията в столицата очаква загуба от 64 млн. и нагоре, което ще рефлектира върху “Булгаргаз” и БЕХ.

Коментарите са изключени