Талибаните призоваха за възобновяване на международните полети до АфганистанТалибаните, които взеха властта в Афганистан миналия месец, призоваха днес авиокомпаниите да възобновят международните полети до и от страната, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Новоназначеният говорител на министерството на външните работи Абдул Кахар Балхи увери в изявление в Туитър, че проблемите на международното летище на столицата Кабул са решени.„Летището отново е напълно готово за вътрешни и международни полети. ИЕА (Ислямско емирство Афганистан) уверява всички авиокомпании в пълното си съдействие и очаква всички авиокомпании и страни, които преди са летели до Кабул, да възобновят полетите си, както преди“, каза Балхи

Твърдолинейната ислямистка групировка взе властта в Афганистан в средата на миналия месец, докато международните сили се изтегляха от раздираната от война страна.

Всички пътнически полети към Афганистан бяха спрени, а десетки хиляди афганистанци, страхуващи се от реваншизъм от страна на талибаните, бяха евакуирани от летището на Кабул с военни самолети.

Преди последните американски войници да напуснат летището, въоръжените сили на САЩ повредиха останалите военни и пътнически самолети, както и радарната система на аерогарата, отбелязва ДПА.

В началото на този месец излетя първият международен полет от контролираното от талибаните летище на Кабул, след като катарски и турски технически екипи приведоха аерогарата в работен режим, основно за евакуиране на останалите в Афганистан чужденци и местни сътрудници на чужди държави.

В момента стотици афганистанци, които искат да заминат или да се върнат в страната, са блокирани.

Засега нито една държава не е признала режима на талибаните.

Коментарите са изключени