Трайчо Трайков: На всяка борса по света има манипулации или опит за манипулацииУдарното създаване на нови пари от федералния резерв на САЩ и Европейската централна банка през последните 2 години, както и контекста, който пандемията създава, са две от причините за повишаването цените на гооривата, казва пред Би Ти Ви бившият министър на енергетиката Трайчо Трайков.

Според него са се предприели мерки, характерни за момент на криза. „Ролята на централните банки попринцип е да контролират инфлацията, а те я изпуснаха“, казва Трайков. Допълва още, че газът и другите горива поскъпнаха заради общото повишение на цените и заради повишената им консумация най-вече в Азия.Търговците, които снабдяват българските клиенти са просто комисионери, затова за тях не е проблем да купят горивото  на каквато и да е цена на пазара и да го прехвърлят. Затова смята, че са нужни повече проверки. „На всяка борса по света има манипулации или опит за манипулации. Чува се за фирми еднодневки, купуване на големи количества, които се препродават, и т.н.“

„Не съм привърженик на компенсирането, обикновено с това се влиза в една спирала, която свършва зле“, обяснява Трайков. Тези, които трябва да се компенсират, са домакинствата. Това може да е вид социална политика. Малко по-различно е за бизнесите, чиито разходи също се увеличиха.

Коментарите са изключени