Трябва ли регулатор за социалните медии, ако „Фейсбук“ е проблемът?Франсис Хаугън, разобличителката на „Фейсбук“, каза във вторник в Конгреса на САЩ, че един от вариантите социалните медии да станат по-безопасни би бил създаването на специална регулаторна агенция, която да следи дейността на компании като „Фейсбук“, и в нея да работят бивши служители на технологични компании, предава БТА.

„В момента единствените хора в света, които са обучени да разбират какво се случва във „Фейсбук“, са хората, израснали във „Фейсбук“ или „Пинтерест“ или друга социална медийна компания“, каза тя пред търговската комисия в Сената.Как да бъдат регулирани социалните медийни компании е тема на интензивни дебати сред законодатели, регулатори и експерти. „Фейсбук“, най-голямата социална мрежа в света, бе атакувана заради липсата на прозрачност за това как работят нейните платформи, какво прави с данните на потребителите и въздействието й върху потребителите. Бившият мениджър по производствените въпроси на компанията Хаугън, която изнесе вътрешни документи за „Уолстрийт джърнъл“, заяви, че мотивацията за печалба е особено силна и затова „Фейсбук“, която притежава и „Инстаграм“, няма да се промени, ако не бъде притисната. „Докато този стимул във „Фейсбук“ не се промени, не можем да очакваме, че „Фейсбук“ ще се промени. Необходими са действия от страна на Конгреса“, каза тя.

Хаугън каза още, че ако е била назначена за главен изпълнителен директор на „Фейсбук“, веднага би въвела политика, която да позволи предоставяне на вътрешна информация на Конгреса и други надзорни органи, би призовала за прозрачност и обществен контрол върху върху системите и решенията на „Фейсбук“.

Професорът от юридическия факултет на Станфордския университет Натаниъл Пърсили, който миналата година се отказа от опитите си да накара „Фейсбук“ да споделя повече данни с изследователите, е настоявал за въвеждане на законодателство, което да задължи компаниите за социални медии да предоставят свои данни на външни изследователи.

„Платформите процъфтяват в секретност и ако ги поставиш под външен контрол, те ще променят поведението си“, казва той. Пърсили казва, че тъй като догодина трябва да бъдат предприети действия, според него процесът трябва да се управлява от федералната комисия по търговия. „Тръгвате на война с армията, която имате, не с армията, която може би искате да имате“, казва той, но добавя, че впоследствие трябва да бъде създаден нов орган към правителството.

Бившият член на ръководството на „Фейсбук“ Брайън Боланд, отговарял за партньорските данни в компанията, преди да подаде оставка тази година, казва, че подобряването на прозрачността е „първа стъпка към някакъв вид регулаторен режим“.

Том Уилър, бивш председател на Федералната комисия по комуникации, казва, че си представя нова отделна агенция с правомощия и експертен потенциал да установява и прилага стандарти за големите технологични компании, вкл. за личното пространство.

Във вторник говорителката на „Фейсбук“ Лина Пийч, заяви, че компанията отдавна сама иска правителствен контрол. „От две и половина години ние призоваване за обновяване на регулациите“, каза тя. Преди от „Фейсбук“ са призовавали за регулация в интернет, вкл. дигитален регулатор.

Някои коментатори поставят под съмнение идеята: Кайл Тейлър, програмен директор на групата критици, наречена Истинският надзорен съвет на „Фейсбук“, казва, че регулаторът е важен, но предупреждава да се внимава с ефекта на „въртяща се врата“ и да се окаже, че в новия орган ще работят бивши служители на компаниите за социални медии. Кейт Клоник, доцент в юридическия факултет на университета „Сейнт Джон“ и изследовател на влиянието на социалните медии, написа в „Туитър“, че подобна агенция не бива да се занимава с въпроса за дезинформацията.

Регулация и реформа

По време на изслушването във вторник Хаугън прикани законодателите да променят раздел 230 от закона за комуникациите, за да бъдат държани отговорни компаниите за алгоритмите им, които често определят какво да виждат потребителите, когато влязат. „Те [компаниите] имат 100-процентен контрол върху алгоритмите си и „Фейсбук“ не трябва да има пълна свобода в избора, който прави, за да приоритизира разрастването на аудиторията, популярността на публикациите и взаимодействието между потребителите за сметка на безопасността им“, каза тя.

По време на изслушването в Конгреса законодателите не реагираха на предложенията на Хаугън за различни реформи, но на няколко пъти споменаха законодателство в подобна посока. През юни двупартийна група сенатори, вкл. Ричард Блументал и Марша Блакбърн, внесоха законопроект, която ще изисква от големите интернет платформи да позволяват на потребителите да виждат съдържание, което не е било определено от алгоритъм.

Хаугън прикани за повишаване от 13 до 16 или 18 години на възрастовата граница за потребителите на платформите на „Фейсбук“, като се позова на пристрастеността и проблема със самоконтрола у децата. Според действащите правила децата на 12 и по-малко години са по-добре защитени онлайн от тийнейджърите. В Конгреса има законопроект за повишаване на възрастта до 15 години и други промени.

През септември, малко след публикацията, основана предимно на документи от Хаугън, от „Фейсбук“ обявиха, че „Инстаграм“ вреди на тийнейджърите, така че спират временно разработването на версия на „Инстаграм“, предназначена за по-млади потребители./* (c)AdOcean 2003-2021, vgb_bg.24chasa.bg._______ Smart Lazy */
ado.placement({id: ‘ado-wSWVs79y7cCEPuViApViZkmyXlPQ2fuptXp4c.66yaX.B7’, server: ‘vbbg.adocean.pl’ });

Коментарите са изключени