Турски военни неутрализираха 6 кюрдски бойци в СирияТурция е неутрализирала 6 кюрдски бойци при опит да извършат нападение в район в Северна Сирия, прочистен от терористи при турска трансгранична операция, съобщи турското министерство на отбраната, цитирано от Анадолската агенция.

Неутрализирани са били шестима терористи от групировката ПКК/СЗН, опитали да извършат нападение в район, в който бе извършена операцията „Маслинова клонка“, се уточнява в съобщението на министерството на отбраната, предава БТА.Анкара разглежда Кюрдската работническа партия /ПКК/ и сирийските кюрдски Сили за защита на народа /СЗН/ като разклонения на една и съща организация.

От 2016 г. Турция предприе три операции в съседна Сирия, за да предотврати формирането на „терористичен коридор“ в района край турската граница – „Ефратски щит“ (2016), „Маслинова клонка“ (2018) и „Извор на мира“ (2019 г.).

ПКК води въоръжена борба срещу турската държава от 1984 г. и се разглежда като терористична организация от Анкара, ЕС и САЩ.

Коментарите са изключени