Украйна ще произвежда турски бойни дроновеУкрайна, чиято армия използва турски бойни дронове срещу проруските сепаратисти, предвижда да построи на своя територия завод за производство на такива дронове, обяви Киев с риск да подразни Москва, предаде АФП, цитирана от БТА.

„Избран е терен за строеж на този завод“, обяви украинският външен министър Дмитро Кулеба на пресконференция с турския си колега Мевлют Чавушоглу в Лвов /Западна Украйна/.

„Имаше серия пречки по пътя за реализация /на този проект/, но те бяха премахнати“, добави той, без да дава подробности.

Турският външен министър не се изказа по въпроса, но подчерта, че Киев и Анкара са „на път да засилят отношенията си в много сектори“, посочвайки сектора на отбраната.В края на септември украинският министър на отбраната Андрий Таран и Халюк Байрактар, генерален директор на компанията Байкар, която произвежда безпилотните самолети Байрактар, подписаха в Киев меморандум, предвиждащ изграждане на център за поддръжка на тези дронове, който ще служи също и като център за подготовка на оператори.

„Това е важен момент за нас“, бе заявил украинският президент Володимир Зеленски при подписването на този договор.

Байкар ще построи този център близо до град Василков, близо до Киев, където е разположена бригада на украинските военно-въздушни сили.

Украйна използва вече дронове Байрактар ТеБе2. Този модел бе използвани в конфликтите в Сирия, Либия и в Нагорни Карабах. Според информации в медиите Киев предвижда да купи общо около петдесет безпилотни самолета от този тип.

Турция полага усилия от няколко години да се наложи като важен фактор в клуба на страните, произвеждащи бойни дронове.

Продажбата на дронове на Киев поставя обаче Анкара в деликатна ситуация спрямо Москва, с която Турция също си сътрудничи в сектора на отбраната, отбелязва АФП./* (c)AdOcean 2003-2021, vgb_bg.24chasa.bg._______ Smart Lazy */
ado.placement({id: ‘ado-wSWVs79y7cCEPuViApViZkmyXlPQ2fuptXp4c.66yaX.B7’, server: ‘vbbg.adocean.pl’ });

Коментарите са изключени