Установяват се причините за пожара в Медицинския университет в ПлевенЕвакуираха 1500 души при пожара в Медицинския университет в Плевен. Огънят изпепели покрива на учебното заведение. Най-застрашени от пламъците са били първокурсниците, които са имали лекция по

химия точно под горящия покрив, но противопожарната система се е задействала своевременно и всички са били евакуирани, каза по бТВ ректорът на Медицинския университет в Плевен проф. Добромир Димитров.

Пламъците са били локализирани за час, а потушаването им е отнело три часа. Мястото е било поставено под наблюдение, а днес ще бъде извършен още един оглед, за да се види дали има опасност от възникване на нови огнища, съобщи гл. инспектор Златко Гицов от НСПАБ.

По думите му евакуацията е протекла бързо, изведени от сградата са били 700 души и когато пристига пожарната тя почти е приключила.Все още се изясняват причините за пожара и не се изключва нито една хипотеза, включително човешка грешка. Засега е изключено електричеството на сградата, за да не възникне късно съединение и подновяване на пожара, каза Гицов. Пламъците са засегнали около 800 квадрата площ. Ще бъде създадена комисия за

оценка щетите и те ще бъдат ясни в началото на другата седмица, каза проф. Димитров.

Има придружаващи щети и по долните етажи на сградата заради водата, използвана за потушаване на огъня, но библиотечният фонд на университетите не е засегнат. Имало е вода само във фоайето на библиотеката, заяви ректорът.

Тази седмица студентите ще учат онлайн заради инцидента.

Коментарите са изключени