Фандъкова: Столичният градски транспорт трябва да бъде компенсиран заради пандемиятаГрадският транспорт на София трябва да бъде справедливо компенсиран за загубите от пандемията, като се отчете обществената му значимост и големия брой пътници, които обслужва всекидневно. Това беше настояването ми пред министъра на транспорта г-н Христо Алексиев и екипа му, които днес започнаха разговорите за определяне на механизма за компенсиране на автобусните превозвачи с отпуснатите 40 млн. лв. от държавния бюджет. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова след проведената днес среща в транспортното министерство.

Общинските транспортни дружества за пръв път ще имат възможност да участват в механизма за компенсиране от държавата. Затова съм благодарна министър Алексиев, че включи Националното сдружение на общините в разговорите за определяне на условията и размера на подкрепата, подчерта Фандъкова.Спадът на пътниците в градския транспорт на София е над 25% спрямо 2019 г., което води до огромен спад на приходите. До този момент Столичната община успя със собствени средства да запази транспортното обслужване в обем и качество, които отговарят на противоепидемичните мерки. Средствата, които сме осигурили от общинския бюджет са 150 млн. лв., но на този етап се нуждаем от подкрепата на държавата, за да продължим да изпълняваме транспортната задача, без съществени намаления, обясни кметът на София.

На срещата Фандъкова обърнала внимание на факта, че в актуализацията на държавния бюджет не са предвидени средства за метрото и електротранспорта, чиито загуби се увеличават както заради спада на пътниците, така и заради голямото покачване на цената на електрическата енергия.

2,4 пъти са увеличени разходите за електроенергия за линиите на метрото и затова подготвяме писмо до министър-председателя и министъра на финансите, с което ще настояваме за компенсации за общинските дружества „Столичен електротранспорт“ и „Метрополитен“, добави Фандъкова.

Коментарите са изключени